Произведено в България – „умни“ къщи от глина

Двама швейцарци и един българин накараха Европа да полудее по техните къщи от кирпич. Къщите, които произвеждат са напълно еко, а технологията е изключително проста.

Еко къщите са дело на АД дружество „Биодом Европа”, което е дъщерна фирма на швейцарската компания „Каса Вере”.

Жилищата се произвеждат в Хасково, а за строежа им предприемчивите бизнесмени използват … кирпич.

Идеята за създаването на екокъщите споходила съдружниците, след като закупили земя край село Орлов дол, за да създадат първата ферма за бизони на Балканите.

Къщите, които се намирали на закупения терен били от кирпич, и вместо да ги сринат със земята и да забравят за тях, съдружниците решили да използват глината, която се оказала изключително качествена.
Ето така започва приказката за „умните кирпичени къщи”.

Наричат ги „умни”, защото на практика при тях енергията, която е необходима за охлаждане и отопление е нула. Външните стени на къщите са дебели 70 см. и са направени от гипсокартон, слама, дърво, глина и минерална външна мазилка. Плочата между етажите е от дърво и слама, а изолацията на покрива е от азиатски видове треви. Влажността в еко къщите никога не се променя, винаги е 50%, което ги прави абсолютно пасивни.

Всички къщи се изработват в Хасково и се пренасят за сглобяване в Швейцария. Изработват се по индивидуален проект и за изработката им са необходими около 4 месеца.

За една година фирмата е произвела и продала няколко къщи, а интереса към тях расте главоломно. Особен интерес към „дишащите” къщи има в Алпите, където зимата температурата пада под – 30 градуса.

Ако си мислите, че като са от кирпич къщите не могат да бъдат напълно съвременни, лъжете се. Тези къщи могат да бъдат проектирани дори според най – странните изисквания и обзаведени според последния писък на модата, дори могат да се управляват и чрез мобилен телефон.

Фирмата вече има и първата си поръчка за „умна, дишаща” къща и от България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button