Пещерите в страната ни, които трябва да посетите

Пещерите в България са ужасно много, но се съжаление голяма част от тях са недостъпни за посетители, тъй като не са пригодени за туризъм. Все пак обаче, ако сте запалени по пещерния туризъм можете да си организирате едно незабравимо изживяване и то без да се налага да обикаляте по света, за да видите уникални природни творения като пещерите.

Пещерния туризъм само до преди няколко години не беше толкова популярен, но днес се наблюдава все по – засилен интерес от страна не само на родните, но и на чуждестранните туристи.

Ако и вие решите да се впуснете в опознаване на пещерите в България, ето някой от тях, които си струва да посетите.

Дяволското гърло

Пещера Дяволското гърло намира до село Триград, в красивите Родопи. Страховитото си име пещерата носи, заради дълбочината си от 102 метра, тя е една от най – дълбоките пещери в България. Има поверие, че което бъде изпуснато в Дяволското гърло никога не бива намерено. Пещерата е уникална не само с дълбочината си, но и с подземния си водопад, който се спуска от цели 42 метра. Легендите разказват, че тъкмо през Дяволското гърло се е спуснал към подземния свят Орфей, за да търси Евридика

Ягодинска пещера
Пещерата се намира на 3 км от село Ягодина, на територията на уникално красивото Буйново ждрело. Дяволското гърло и Ягодинската пещера се намират само на няколко километра една от друга, така че можете с едно посещение в района да ги разгледате и двете.
Ягодинската пещера е изключително красива пещера, в която могат да се видят почти всички пещерни образования, дори и пещерни перли. Пещерата е с дължина от 10 км. и е една от най – дългите пещери в България.

Съева дупка
Пещерата се намира до село Ябланица, в местността Леденика. Името си носи от имената на двама братя Сею и Съю, които са се укривали в нея по времето на турското робство. Съева дупка е пещера на около 3 000 000 години и е една от най – старите пещери в България. Има пет зали, които носят интересните имена: Срутище, Купена, Концертна, Космос, Белия замък.
Можете да разгледате пещерата изцяло, тъй като е една от деветте напълно осветени пещери в България.

Магурата

Магурата се намира до село Рабиша, близо до Белоградчик. Това е една от най – интересните пещери в страната ни, и в нея могат да се видят напълно запазени пещерни рисунки, което удостоверява, че в нея са живели първобитни племена. С дължина от 1750 метра пещера Магурата е една от най – дългите пещери в страната.

Проверете също
Close
Back to top button