Тайната на идеалното сватбено събитие?

E перфектната организация и голямото внимание към детайла!

Здравейте, бихте ли се представили с няколко думи пред нашите читатели?  

Здравейте, казвам се Петя и вече 7 години съм собственик и сватбен агент в Пърфект ивент.

Как решихте да изберете професията „сватбен агент“ и да създадете собствена сватбена агенция?

Професионалният ми опит от различни длъжности,  всички в сферата  шоубизнеса и  забавленията, както  и комбинацията от личностни качества някак си логично доведоха до това да бъда сватбен агент. Реално самата идея възникна след като се включих в организацията на сватбата на най-добрата си приятелка. Колко клиширано звучи, но е истина.

Откъде черпите вдъхновение в работата ви?  

Клиентите са моето вдъхновение всяка сватба е индивидуален проект, инспириран от самите младоженци, от тяхната история, от тяхната любов.

Как протича процесът на работа между сватбения агент и бъдещите младоженци? Какво си казвате на първата ви среща?

Работата с клиенти е преди всичко срещи и комуникация. Аз ценя своето време и това на клиентите. Те предварително получават анкетна карта, която попълват онлайн и ми изпращат. Така аз вече знам с кого ще се видя на срещата и каква сватба си представят самите младоженци. Това позволява на първа среща да навлезем  в детайли. Предварителната информация много ускорява и улеснява организационния процес.  И дори виждам, че клиентите също го оценяват.

Колко пъти е необходимо да се виждате, за да се уточнят всички детайли около голямото сватбено събитие?

Няма такава статистика. Има сватби, на които сме се виждали 5 пъти, както и такива на които сме се виждали над  15 пъти. Важно е да се изясни какво иска клиента, затова докато това се случи.

Кой са едни от най-важните детайли, който обсъждате на първо място?

Изходните точки са няколко – датата на събитието, брой гости, бюджет. Това е скелетът на една сватба.

На какво наблягате вие в контакта си с всяка нова двойка, която избира вас за свой сватбен агент?

Според мен най-важно  да има взаимно харесване. Така организацията на сватбата минава супер приятно и лесно. Без излишни нерви и напрежение. Има хора с които изведнъж си допадате – веднага се усещате и без много думи и обяснения се разбирате. Винаги съветвам клиентите да изберат агент, с който си допадат.

Какво място заема флористиката в сватбения ден?! Като сватбен агент на какво съветвате да заложат младоженците – на естествени или на изкуствени цветя? Консултирате ли се в колега флорист?

Има локации, които са толкова красиви и елегантни , че нямат нужда от никаква допълнителна декорация освен  цветя.  Сватба без цветя просто няма… дори едно цвете във ваза да е – то е задължително. Цветята придават празничност. Категорични сме в мнението си за избор на естествени цветя. Изкуствените цветя изглеждат евтино, а качествените изкуствени цветя са скъпи и достигат цените на естествените. Когато клиентът има определен бюджет за цветя  ние се съобразяваме с него и предлагаме адекватни  решения.

Какви са вашите топ препоръки за булка, която се опитва да вземе решение за стила или темата за сватбения си интериор и флористика?

Една булка трябва да избере стил, който й  харесва и в който се припознава. Да избере цветова гама, която носи настроение. Защото това е нейният специален ден. Много често ни се случва когато гостите влязат в залата да  разпознаят вкуса на самите младоженци и да  кажат, че това е много „ в техен стил“ . За мен това е много голям комплимент – означава че сме разбрали клиента и сме пресъздали него чрез декорацията. Разбира се темата  и цветовете трябва да са съобразени със стилистиката на самата локация.

Какво място препоръчвате да изберат младоженците за своето сватбено тържество?

Няма универсално  идеално място, подходящо за всички. То трябва да е съобразено с бюджета, с броя на поканените гости. И е строго индивидуално за всеки. 

Колко обемни сватби се правят като капацитет на гостите?

Организирали сме сватби от 40 до 270 човека. Има и такива с по 500 – особено в по-малките населени места, където се кани наред.

Какви са тенденциите в декорацията на интериора? Като цветове и материи? На какво да заложат младоженците в своя избор?

Както и  в модата, всяка година има актуални цветове и тенденции и при сватбените декорации. Водещият цвят 2015 година  определено е  Марсала, това е нюанс, доближаващ се до бордото. Като стилове в България последните няколко години са най-желани и актуални се открояват  винтиджът  и рустикът. Естествено класиката винаги е на почит. В зависимост от стила се избират и подходящите материи. За мен най-важно е младоженците да изберат цвят и стил, който най-много им допада. Естествено, трябва да се съобразен с локацията.

Кои цвят като тема на сватбеното събитие винаги е на мода? Вие кои цветове предпочитате и препоръчвате в сватбения декор?

Нашият опит показва, че в България най-често използваните цветове за сватба са праскова, розово, бордо и лилаво. Поне Пърфект ивент най-често твори в тези цветове. Тук предизвикателството е по-интересното съчетание между цветове, които на пръв поглед са несъвместими  например лилаво и червено, розово и жълто,  циклама и оранжево. Както и много много други. Естествено цветовата гама трябва да бъде съобразена с цветовете в ресторанта.

Какъв е вашият професионален съвет за декорацията на булчинската маса?

Стилът на Пърфект ивент е минималистичен. Ние вярваме, че малкото е повече. Вече не са модерни тежките воали, коледните лампички, тежките драперии… Масата на младоженците трябва да следва линията на останалите маси в ресторанта, но да е една идея малко по-специална.

Къде мислите, че е тайната на планирането на идеалното сватбено събитие?

Перфектната организация и голямото внимание към детайла.

Къде младоженците допускат най-много грешки при организацията на сватбено тържество?

Може би това, че не се допитват първо до сватбен агент, ами сами се лутат и губят и време, и нерви докато попаднат на правилните за тях хора.

Много младоженци напоследък организират сватбения си ден сами и с помощта на близки и приятели. Правилен ход ли е това, според вас и спестя ли самостоятелната организация средства или често пъти ни струва много по-скъпо? Защо е необходимо да потърсим помощта на професионален сватбен агент?

Категорично неправилен. Самостоятелната организация отнема много повече време, средства, нерви. А накрая не си сигурен, че наетите от теб хора са правилните – много често се сблъскваме с това, защото понякога младоженците сами решават да наемат не препоръчан от нас ди джей. И после виждат грешката си. Наемайки сватбен агент, младоженците получават опит, трупан с години, знания от кухнята, които те няма как да разберат…  Когато ви боли нещо  – отивате на лекар нали?! Когато купувате апартамент – консултирате се с агент за недвижими имоти нали?! Е когато започнете да планирате сватбения си ден – наемете си сватбена агенция и добър сватбен агент.

Разчупи ли се начинът по посрещането и настаняването на гостите? Младоженците залагат ли на т.нар. welcome drink?

Да, това е много популярно напоследък – почти няма сватба без напитка за „добре дошли“.

Как сте искали да декорирате сватбено тържество, а все още не сте имали тази възможност?

Може би някаква по-нетипична цветова комбинация. Или класика в черно и бяло, която имам чувството, че в България се избягва, заради негативизма, който носи черното. А тази сватба може да е толкова стилна и изискана. Свещи, дантела и т.н.

Ако не бяхте станали професионален сватбен агент, с какво щяхте да се занимавате?!

Наскоро си зададох сама този въпрос. Нещото, което напоследък ме влече е интериорния дизайн. Все креативни дейности 

Петя Вълкова
Пърфект ивент

Back to top button