Орех

Орех – поради изключително богатият си състав, орехът подпомага умствената дейност и укрепва сърцето. Препоръчва се на кърмачките и малките деца. По съдържанието си на витамин С, орехите няколко пъти превъзхождат касиса и цитрусовите плодове. Те са незаменими при настинка и са особено полезни за хората с понижен имунитет. Орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване. Те притежават и антибактериално, укрепващо, противовъзпалително действие и способстват за бързото спиране на кръвта и зарастването на раните.

Свързани статии

Ядките от орех намаляват риска от възникването на старческо слабоумие и инфаркт. Това се дължи най-вече на наличието на витамин Е в тях. Орехите са с много богато съдържание на витамини (от групата В, Е, А, С), минерали (магнезий, желязо, цинк, йод, фосфор), фибри, протеини с голямо съдържание на аминокиселината триптофан и мазнини: 86% ненаситени мастни киселини. Орехите са полезни за черния дроб и стомаха, понижават нивото на холестерола.

В орехите е открито вещество, което при лабораторни изследвания е проявило способност да намалява растежа на туморите. Съдържат голямо количество витамин Е, който е силен антиоксидант, т.е. помага за неутрализирането на свободните радикали. По този начин предпазва тъканите от увреждания, които често стават причина за ракови и сърдечносъдови заболявания.

Орех – Кулинарно приложение

От ореха се правят известните на всички ореховки, използват се за подобряване на сладкарски изделия. Добавят се в баници, супи, салати, колбаси и др. Участва в съставите на зърнените закуски, мюсли и т.н.

Орех – Съвети
Можете да обелите тънката ципа на младите орехи, за да премахнете горчивия вкус, ако ви е неприятен.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Back to top button