Не изхвърляйте черупките от яйца-те могат да бъдат полезни

schupeno-iaiceВ забързания и изпълнен със стрес живот, един от основните проблеми на всяка една домакиня е какво да сложи на масата. Едно от най – лесните решения е да приготви набързо ястие от яйца, което да нахрани изгладнялото домочадие. Прибираш се от работа и ето ти за 5 минути вкусна и полезна вечеря – пържени яйца на очи.

А яйцата всъщност имат толкова много предназначения. Освен в кухнята, където се използват за сладкиши, застройки и ястия, те се употребяват доста често и в козметиката.

Белтъците например са идеални за гладка кожа и от тях става най – перфектната маска за лице. Ако пък имате изтощена коса, сега е момента да я подхраните чрез втриването на един единствен яйчен жълтък.

Всеки ден, във всяко семейство, се използва поне по едно яйце. Чупим го и обикновено черупката отива в кофата за смет. Защото я смятаме за непотребна вещ тази черупка, която не може с нищо да ни бъде полезна. А това съвсем не е така. Навсякъде ни засипва информация за тотално усвояване на природните продукти. Ето защо, колкото и странно да звучи, черупките от яйца също могат да влязат в употреба.

Преди години, нашите баби са смилали черупките на малки парченца и са ги давали на кокошките като допълнителни витамини, за да ставали яйцата им по – твърди. Но повечето от нас не гледаме на двора и терасата кокошки, а цветя. Ето защо тях можем да подхраним, като стрием на прах яйчните черупки и обогатим почвата в саксиите и градината. Така растенията се подхранват с калций и калий, а също така не позволяват на голите охлюви да изяждат крехките им стебла. Ако например живеем в къща е добре да имаме градински компостер, в който да преработваме биологичните отпадъци.

Ако решите да изненадате семейството и най-вече децата с необичайна и великолепна украса, то можете да я направите съвсем лесно от кухи яйца. Първо пробивате суровото яйце с игла и през дупчицата източвате течността. После украсявате по ваше желание и го закачате на една пръчица или венец. Така ще получите уникална украса, която ще ви излезе почти без пари.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button