Мястото на кактусите в растителния свят

Днес вече е известно, че кактусите са сравнително млада група растения, тъй като много от тях все още се намират в пълна фаза на развитие.

Свързани статии

Мястото на кактусите в растителния святНякои родове образуват дори още по-тесни преходи, както се разбира от различни съвременни научни публикации.  Съвсем актуални са някои паралели между родовете Notocactus и Parodia, които предизвикаха напълно разбираемо безпокойство сред колекционерите, тъй като някои ентусиазирани любители на кактуси не могат и не желаят да приемат такива хипотетични предложения.

Родни местонахождения на кактуси
Родината на кактусите е ограничена върху американския континент. Средиземноморският район не е родина на опунциите, които се срещат там, това са вторично подивели растения. Географското разпространение на кактусите отразява развитието и разпространението на родовете.

От далечния север до далечния юг
Най-северните местонаходища на кактуси се намира край река Пийс в Канада (57 градуса северна ширина). Там се среща Opuntia compressa. В Канада се срещат и други видове, например Opuntia fragilis и Corypantha vivipara. Най-южните местонаходища на кактуси са близо до Магелановия пролив в Аржентина. На 49 градуса южна ширина край Сан Жулиан в Патагония растат Pterocactus ausrdlis, Maihuenia patagonica и Tephrocactus (Opuntia) darwinii. Ако разгледаме географската карта на Америка, ще ни стане ясно, че по протежение на 12 000 км, през всички климатични зони, се намират най – различни находища на кактуси, някои от тях много оскъдни, други – с огромно видово разнообразие. От само себе си се разбера, че развитието и запазването на сукулентните растения е било възможно само защото те се приспособяват почти идеално към екстремните климатични условия.

В северните области на разпространение единствено плътно притиснатите към земята опунции успели да се запазят от лютите студове. Постепенно, колкото повече отиваме на юг до Мексико, толкова повече се увеличава броя на видовете и родовете. Въпреки, че в еволюционно – историческо отношение Мексико се счита за изходна точка на кактусите, интересни и значителни находища се намират още в Аржентина, Чили, Перу, Бразилия, Парагвай, Боливия и т.н. Кактусите живеят предимно в сухи и горещи райони, но в топлата и влажна низина на Амазонка също се срещат някои видове, намират се дори по високите части на Андите над 4000 м над морско ниво при редовни нощни студове. В течение на развитието си кактусите са се приспособили към разнообразните климатични условия.

Какъв климат е нужен на кактусите

Все по – често възниква въпросът за идеалните културни възможности на кактусите и другите сукулентни растения. Много рядко се срещат настоящи или бъдещи любители на кактуси, които да повярват, че няма общовалидни начини за отглеждане. Учудващо е, че макар да произхождат от най – различни климатични райони, повечето кактуси виреят без проблеми в култура, ако им бъдат осигурени приблизително родните условия.

В нашите жилища с централно отопление може да се култивират дори епифитни кактуси, произхождащи предимно от бразилските крайбрежни щати – Сан Пауло и Рио де Жанейро, които в родината си живеят при постоянно висока температура и почти пълно отсъствие на суша. Освен в северната част на американския континент на юг също се намират много интересни кактусови местонаходища с разнообразни климатични условия. Западната страна на Андите към Тихия океан е заета от полупустини от Северно Перу до Централно Чили. В тези много бедни на валежи райони се е развило находище на кактуси, богати на видове, които растат извънредно бавно.

По високите части на Андите летните месеци са много дъждовни, а зимните – много сухи. На по – голяма височина средногодишните температури са още по – ниски, а в продължение на няколко месеца е мразовито. В тези области се срщат доста много кактуси за любители, например от родовете Parodia, Lobivia, Rebulia, Sulcorebutia и др. Има находища, отдалечени само на няколко километра едно от друго, но с различен климат. Растителността се е приспособила и към характерния почвен състав.

Климатични условия в местонаходищата на кактусите 

Сух високопланински и планински климат: Суха, хладна зима, евентуално слаби студове, понякога обилни, продължителни летни валежи.Райони: Мексиканското плато, планинските области в Боливия, Северна Аржентина, Перу.

Влажен субтропически климат: Без изразен сух период през зимата, топъл, мек климат с умерени валежи.Райони: щата Риу Гранди де Сул в Югоизточна Бразилия, Парагвай, Уругвай.

Топъл пустинен климат: Много топло, без студове, отчасти много слаби и нередовни валежи.Райони: крайбрежни пустини в Северно Чили до Перу, Южна Калифорния.

Полупустини със зимни валежи: Обилни валежи през зимата, без студове, продължителен сух летен период.Райони: Южна Калифорния, Централно Чили

Тропически сух климат: Зимна суша, но умерено топло с дъждовен период през лятото.Райони: щатите Минас Жераис и Баия в Източна Бразилия.

Климат на дъждовни гори: Силни валежи, разпределени равномерно през годината, топло без големи колебания.Райони: Атлантическо крайбрежие на Централна Америка и Мексико, планините по източното крайбрежие на Бразилия (щатите Сао Паоло и Рио де Жанейро.)

Back to top button