Леща

Лечебни сили
Независимо какъв вид е лещата, тя се характеризира с богато съдържание на протеин-около 25 %, което я прави най-популярния и евтин източник на протеин.
Освен протеини , лещата съдържа и незаменими аминокиселини, фибри, фолиева киселина, витамини и минерали.
Лещата съдържа и фибри, които са от полза за понижаване на холестерола. Също така са полезни при нарушения в храносмилането, като дивертикулоза и запек.
Лещата е много полезна за сърцето, тъй като съдържащите се в нея фолиева киселина и магнезий подобряват състоянието на артериите и увеличават притока на кръв в тялото.
Лещата е полезна при болни от анемия поради високото си съдържание на желязо.
Препоръчва се на хора, които се занимават с физическа дейност и имат здрава храносмилателна система.
В Средните векове тя е част от съдържанието на универсално лекарствено средство. Хората пиели отвара от леща при стомашни и нервни разстройства., а с лапи лекували кожните болести.
Лещата е богата на витамини А, С и тези от групата В, както и на лесноусвояеми въглехидрати и назаменими аминокиселини, при това почти без мазнини.
Съвременните изследвания потвърждават ефективността на бобовите растения-в частност на лещата за профилактика на рака: те съдържат специално вещество, което спира растежа на туморите.
Съветът на лекарите е да се консумира не по-малко от 2,5 кг леща годишно.
Препоръчва се за диетичното хранене на децата, възрастните хора, както и на страдащите от диабет или сърдечно-съдови заболявания.
Лещеното брашно и зърната леща са значително по-полезни от боба. Растението не трупа нитрати и токсични елементи в организма, затова е признато за екологично чист продукт.

Предупреждение
Хората с алергии могат да проявяват реакция на свръхчувствителност към лещата.

Кулинарно приложение
От леща се приготвят чорби, плакия, пастети, кюфтета, салати, сарми.

Тайни съвети
За да се подобри смилаемостта на лещата, тя трябва да се накисне във вода за около 12 часа. Тази вода се изхвърля, лещата се залива с нова вода и се поставя на огъня.

Tags

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close