Леща

Леща – независимо какъв вид е, тя се характеризира с богато съдържание на протеин – около 25 %, което я прави най-популярния и евтин източник на протеин. Освен протеини, лещата съдържа и незаменими аминокиселини, фибри, фолиева киселина, витамини и минерали. Лещата съдържа и фибри, които са от полза за понижаване на холестерола. Също така са полезни при нарушения в храносмилането, като дивертикулоза и запек.

Свързани статии

Лещата е много полезна за сърцето, тъй като съдържащите се в нея фолиева киселина и магнезий подобряват състоянието на артериите и увеличават притока на кръв в тялото. Лещата е полезна при болни от анемия поради високото си съдържание на желязо. Препоръчва се на хора, които се занимават с физическа дейност и имат здрава храносмилателна система.

В Средните векове тя е част от съдържанието на универсално лекарствено средство. Хората пиели отвара от леща при стомашни и нервни разстройства, а с лапи лекували кожните болести. Лещата е богата на витамини А, С и тези от групата В, както и на лесноусвояеми въглехидрати и назаменими аминокиселини, при това почти без мазнини.

Съвременните изследвания потвърждават ефективността на бобовите растения – в частност на лещата за профилактика на рака: те съдържат специално вещество, което спира растежа на туморите. Съветът на лекарите е да се консумира не по-малко от 2,5 кг леща годишно. Препоръчва се за диетичното хранене на децата, възрастните хора, както и на страдащите от диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Лещеното брашно и зърната леща са значително по-полезни от боба. Растението не трупа нитрати и токсични елементи в организма, затова е признато за екологично чист продукт. Хората с алергии могат да проявяват реакция на свръхчувствителност към лещата.

Леща – Кулинарно приложение

От леща се приготвят чорби, плакия, пастети, кюфтета, салати, сарми.

Леща – Съвети

За да се подобри смилаемостта на лещата, тя трябва да се накисне във вода за около 12 часа. Тази вода се изхвърля, лещата се залива с нова вода и се поставя на огъня.

Back to top button