Лавандула

Лавандула (Lavandula spica) е многогодишно растение, което достига височина 40-80 cm.

Цъфтеж: от юли до септември, със сини или виолетови цветове.
Място: слънчево
Почва: лека, богата на хранителни вещества, с неутрална или слабо алкална реакция. Предварително почвата трябва да е обработена дълбоко.
Размножаване: по два начина – чрез семена, от които се произвежда разсад, и вегетативно. Предпочита се вегетативното разсаждане чрез резници. Оформят се на 8-10 см. Залагат се през пролетта. Вкореняват се на 30-40 дни. На постоянно място се засаждат през есента. При разстоянията – 30 см.
Болести: септориоза, галообразуваща нематода.
Лавандулата е вид растения от семейство Устоцветни и се използва като билка или за украшение. Прилегнал растящ полухраст или храст, който се отличава със сини ароматни цветове, много често се отглежда в градините.

Lavandula spica

Лавандулата оказва доста благоприятни действия върху човешкия организъм. Тя има нервоуспокоително, болкоуспокояващо, дезинфекционно и пикочогонно влияние. Пикочогонното действие се дължи на терпинеола, а останалите действия – главно на етеричното масло.

Лавандулата се използва при неврастения, сърдечна невроза, мигрена. В българската народна медицина лавандулата се прилага при шизофрения, газове, гастрит, безсъние, виене на свят, а също така и при ускорено сърцебиене, главоболие, стомашни болки.

Външно лавандулата се прилага при парализи, ревматизъм, натъртване, ужилване и ухапване от насекоми, за жабурене при зъбобол, гаргара при болки в гърлото. Маслото от лавандула, разтворено в спирт се прилага за разтривка при простуда, невралгия и ревматизъм.

За вътрешно приложение е добре да се приготви отвара от 1 с.л. от болката лавандула, която се залива с 400 мл вряла вода. Кисне 1 час, след което се пие по 100 мл 15 минути преди ядене. Процедурата с отварата от лавандула се прилага 4 пъти дневно.

Лавандула – Кулинарно приложение

Широкото й приложение днес е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете ( 0,8 – 1,5 % ), което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои, лакове и други. Като подправка се ползват листата на лавандулата или стръкове с цветчетата и листата. Растението има силна, но приятна миризма с горчиволют вкус. Голяма популярност има в италианската, френската и испанската кухня. Използват се сушени и пресни листа. С тях се ароматизира задушено месо, риба и зеленчукови супи. В сосове задължително се ползва сушена лавандула. Тя прекрасно се съчетава с копър, градински чай и мащерка. Букетът се получава силен и е предназначен за гурманите. Отдавна има практика с лавандула да се ароматизират вина, ликьори и безалкохолни напитки.

Цветовете на растението, поставени между дрехите прогонват молци. Финият аромат на лавандуловото масло се подчертава, като се разреди със спирт.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button