Куркума

Куркума ( Curcuma)- не е алергенна храна и е отличен източник на желязо и манган. Добър източник на витамин B6, диетични фибри и калий.

Летливите масла, съдържащи се в куркумата са със значителна анти-възпалителна активност. Още по-мощно противовъзпалително средство е жълто-оранжевият пигмент на куркумата, наричан куркумин. Куркуминът се счита за основен фармакологичен агент в куркумата. Тя осигурява ефективно лечение при възпалително заболяване на червата, помага срещу ревматоиден артрит и кистична фиброза.

Куркуминът и неговите антиоксидантни действия дават възможност да се защитят клетките от действието на свободните радикали. Куркума и лук в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво. Куркума и карфиол в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на простатата. Намалява риска от детска левкемия и има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Осигурява сърдечносъдова защита, води до намаляване нивата на холестерол и защитава срещу болест на Алцхаймер. Положително влияние има върху страдащите от диабет.

КуркумаЛатинско име: Curcuma
Популярно име: Куркума.
Вид: Кратко цъфтящи растения
Този живописен член на семейство Джинжифилови се появи по магазините за цветя през 90-те години на 20 век.
Листата му излизат направо от почвата, а през лятото се появяват и съцветията. Те са съставени от припокриващи се обагрени прицветници. През есента поливането се прекратява, а през пролетта месестото коренище се пресажда и поливането започва отново.
Температура: топло или умерено топло, най-малко 15°C през зимата.
Светлина: ярко осветено място, но засенчвайте от жаркото слънце.
Вода: поливайте редовно от пролетта до есента. Не поливайте през периода на покой.
Влажност на въздуха – често оросявайте листата.
Пресаждане: всяка година през пролетта.
Размножаване: с разделяне на коренището при пресаждане.

Куркума – Кулинарно приложение

В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и „шафрана на бедните“. Доказано е, че къри приготвено с куркума, убива ракови клетки. В промишлеността се използва масово като оцветител на маргарини, сирена и ликьори.

Стрити на прах, коренчетатат имат ярък цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. За оцветяване и овкусяване на 4 порции е достатъчно количество, равно на 1/4 чаена лъжичка.

Back to top button