Кръстова гора

Кръстова гора не може да се опише с две-три думи. Мястото е сред най – посещаваните места в страната, и към него се стичат хиляди вярващи от близо и далеч.

Всеки, който има своя болка, всеки, който иска да получи своите отговори отива в Кръстова гора, за да се помоли и измоли прошка или изцеление.
Кръстова гора се намира на 6 км от село Борово и на около 60 км от Пловдив.

За да я посетите ще трябва да се изкачите на 1545 м., но усилието си струва. Местността е не само влудяващо красива, но и с всяка стъпка, с която изкачвате криволичещият се път ще усещате енергия, която изпълва душата и мислите ви.

Има много легенди, които се разказват за това свещено място и във всяка една от тях навярно се крие частица истина. Ние не знаем коя легенда е най – близо до истината, но ще ви разкажем тази, която за нас носи заряда на това място.
През 1933 година, един обикновен човек от село Ковачевица получава видение. На човека, който се наричал Йордан Стойчев му се наложило да пренощува на Кръстов връх и през нощта получава видение – появил му се кръст в небето. Бай Йордан получавал видения и преди, затова успял да разгадае тайната и на това видение. Разбрал, че на това място, някога е имало манастир, където се е съхранявала частица от Христовия кръст.
Във видението на бай Йордан се казвало още, че на това място трябва да се сложи метален кръст. Разказът за видението на Йордан стигнало до цар Борис III, който наредил да бъде поставен метален кръст, точно на указаното място. Докато освещавали кръста обаче, на менчето с вода кацнали два гълъба, които литнали към близкото възвишение.
Хората, вярвайки, че гълъбите ги насочват към нещо ги проследили и разкопали мястото, което гълъбите им „посочили”. Така било открито свещеното аязмо, което и до днес, според вярващите има лечебна сила.
Кръстова гора едно от малкото места в страната, които привличат толкова много туристи, поклонници, хора, които горещо вярват и търсят изцеление. Не са и малко случите на чудодейно изцеление на болни хора, дошли на това свещено място, да отправят горещите си молитви към Господ.
Говори се, че най – голяма чудодейна сила местността има в нощта на 13 срещу 14 септември, когато е и Кръстовден. Тогава поклонници се стичат не само от страната, но и от целия свят, които остават да пренощуват под открито небе и да се помолят за изцеление и изкупление на греховете си.

 

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button