Кокосова палма

Cocos nucifera

Кокосова палма или Cocos nucifera е единственият вид от рода Cocos. С геометричната форма на престите си листа тя е една от най-красивите тропически палми. Кокосовата палма е едностъблена, рядко се наблюдава образуване на леторасти. Стройното и сиво стъбло достига височина 30м. и е извито по различен начин. По цялата дължина има белези с фомата на лунен сърп, а горния край – останки от листни основи.

Произход : Кокосова палма е типично тропическо растение. Тя вирее предимно при постоянно влажни и топли условия и почти не се среща по-високо от морското равнище. Разпространена е по всички тропически кайбрежия, но и до днес родината и не е известна точно. Приема се, че произхожда от западната част на Тихия океан или островите на Индийския океан.

Cocos nucifera

Кокосовата палма е преди всичко полезно растение, но намира и голямо декоративно приложение. Големите листа със заострени удължени странични пера достигат дължина около 6 м. Те образуват кичур с до 30 листа. Листата и листните дръжки са жълтозелени. Съцветията излизат от листните пазви и имат мъжки и женски цветове. От тях се развиват плодовете, които от ботаническа гледна точка не са орех, а костилкови плодове.

Култивиране: Предлаганите в търговията млади Кокосови растения в малки контейнери свое още нямат характерните подобни на плисета пера, но въпреки това изглеждат красиви. Най-важни услови за култивиране са висока постоянна топлина (по възможност над 22C), висока влажност на въздуха и светлина. Почти 3 години младата Кокосова палма се храни от хранителната тъкан на семето, затова то не трябва да се отстранява. Най-добре кокосовите растения да се поставят в топло помещение, където има и най-благоприятни светлинни условия. Често се случва след изестнно време млади кокосови растения да загинат поради недостиг на светлина и твърде ниски температури.

Латинско име: Cocos nocifera

Семейство: Палмови (Arecaceae).

Произход: Южна Америка

Височина: до 2 м.

Светлина: слънчево място. от началото на май до края на август да се засенчва в обедните часове.

Температура: през зимата – над 16°C, през лятото – над 25°C. Поливане: през зимата – да се поддържа влажността, през лятото – да се полива обилно.

Торене: смес от суперфосфат, амониева селитра и калиев сулфат в съотношение 1:2:3 се разтварят, като се има предвид 1 г. за 1 л вода.

Размножаване: като се засади добре зрял кокосов орех в почвена смес от равни части чимовка, добре разложен оборски тор и пясък.

Нашият съвет: сменяйте саксиите през всеки две години, докато се стигне до най-големия размер. По възможност подгответе специални дървени съдове.

Back to top button