Кога какви цветя подаряваме?

Кога какви цветя подаряваме?

Има много начини, според които може да изберем цвете, букет или кошница с декорация, но основните причини са няколко. Обикновено купуваме цвете за празник или специален повод, като повечето пъти избираме според наличните модели в съответния цветарския магазин и не се замисляме много за символиката. Нека ги разгледаме според празника, повода и името на цветето.

 Според празника.

За сватба,  или годишнина, неизменно се търсят и подаряват цветя. Правят се декорации от цветя за ресторанта, в който ще се празнува. Изработва се булчински букет, който след церемонията младоженката хвърля на неомъжените моми и според поверието тази, която хване букета, е следващата булка.

Обикновено, за сватба избираме цветя в бели или светли, нежни цветове, като например Кала (символ на чистота и изящество) или Роза (символ на любовта).

За церемонията на кръщенето се подготвя свежа китка, в която трябва да има задължително здравец (за да е здраво детето), червено цвете – според сезона, може да бъде отново роза, и босилек. Добре е китката да е завързана с червена панделка, отново за здраве и против уроки.

По принцип когато подаряваме цветя на деца и на млади девойки, е хубаво да се подберат светли, нежни цветове, по възможност с повече пъпки на клонката. Добре е да споменем и броя на цветята, трябва да е нечетен – 1, 3, 5, 9 и т.н.

За празника на жената – 8 март, купуваме много и различни цветя, букети и аранжировки. Но, може би донякъде покрай финансови затруднения, напоследък все повече хора пропускат букета в този случай, закупувайки само символичен подарък. А цветето казва толкова много!

Следващ повод несъмнено е един от най-големите именни дни Цветница, когато основно се търсят цветя според сезона и според името на именяка – маргарити, невени, рози и др.  Избора на цвете за жена е лесен – има голямо разнообразие. Но, когато празнуващия е мъж, тогава е малко по-трудно. Добре е, да се спрем на цвете с по-едри цветове или размери, за да не стои нищожно в мъжките ръце. А ако сте решили да подарите нещо различно от отрязани цветя, може да потърсите засадени в саксия каланхое или гузмания – и двете са типично мъжки цветя и със сигурност, ако ги комбинирате в кошница с подаръци, подаръка ви ще направи силно впечатление.

mujka-koshnica-s-bira-halba

За рожден ден един единичен цвят винаги е подходящ, само със семпла панделка, без целуфан. Напоследък целуфаните все по-малко се търсят. Повече се набляга на естествени декорации, оригиналност, зеленина и комбинации.

Когато търсим цвете за любимия човек, тогава основно подаряваме рози, което си е класика в жанра. Безспорно е, че червената роза е символ на страстната любов. Но, ако добре познавате половинката си, със сигурност може да я впечатлите двойно повече, ако й подарите от любимите му/й цветя. Защото няма по-приятна изненада от красив букет от любимите растения!

Според повода.

За нов дом е хубаво да подарим засадено мушкато, бегония или цитрусово дръвче. Мушкатото и бегонията са символ на хармония за дома. Лимоновото дръвче символизира благополучие.

За събитие в офис може да подарите „Дървото на парите“ (пахира), като е хубаво да поставите и метална монета в саксията. А ако дървото цъфне, тогава успеха е сигурен. Друго предложение е „Бамбука на щастието“ (Драцена „Сандериана“), която носи пари и богатство. Хубаво е да се завърже червена или златна панделка за късмет, или пък три монетки.

Други поводи, макар че са тъжни, и неприятни, са церемониите и траурните ритуали, когато избираме основно карамфил и хризантема, символизираща скръб и раздяла. В тези случаи се купуват четен брой цветя – 2, 4, 6 и т.н.

Цветята според значението им.

 • Азалията означава искреност и увереност.
 • Божура е символ на красотата и женствеността.
 • Карамфил. Белият карамфил е символ на вярност, жълтия на елегантност, розовия означава споделена любов, а червения карамфил – както се досещате, е символ на страстна любов. Карамфилът е познат още като цвете на Боговете. Според легендата, за първи път е изникнал на мястото, където е паднала сълза на влюбената богиня Артемида. Символ на зодия козирог.
 • Зюмбюла символизира постоянството, игрите и забавлението.
 • Кокичето е символ на новата надежда.
 • Лалето означава любов, вярност и елегантност.
 • Лавандулата е с голямо религиозно значение, още от древността. Използвана е често при балсамирането на знатни хора. Като зодиакален цвят е символ на зодия близнаци.
 • Мака е тайнствено растение. Като символ означава мимолетно очакване или силно желание. Като зодиакално цвете е представител на зодия телец.
 • Момината сълза е символ за завръщане на щастието.
 • Нарциса символизира уважение, ново начало и надежда за просперитет в бъдещето. Символ на зодия стрелец.
 • Орхидеята е символ на любовта, красотата, разкоша и великолепието. Символ е на представителите на зодия водолей.
 • Роза. Бялата роза означава платонична любов, жълтата роза символизира любовен копнеж, а червената – страстна любов. Като зодиакално цвете се отнася към зодия везни.
 • Слънчогледа е олицетворение на слънцето. Символизира топлина, щастие и дълголетие. Като зодиакален цвят е символ на зодия лъв.
 • Теменужката е скромност, свенливост и невинност.
 • Фрезията е символ на непорочност. Изключително нежно, ароматно и капризно цвете.
 • Хризантемата е с много и различни символи. В различни държави и култури тя се възприема различно. В Япония хризантемата се свързва с късмет и щастие, в Китай е символ на мъдрост и дълголетие, а в Европа се смята за символ на тъга и печал. Като зодиакално цвете е символ на зодия скорпион.

Въпреки голямото разнообразие от цветя, не трябва да забравяме, че каквото и цвете да изберем, то е неизменна част от подаряването на подаръци и носи внимание, послание и ухание!

Back to top button