Клематис

Клематис цъфти обилно, неуморно и красиво с бели, розови, червени до тъмновиолетови цветове. При правилно отглеждане това растение е гордост за всеки градинар.
Популярно име: Клематис
Латинско име: Clematis jackmanii
Произход: Европа, Япония, Китай

Клематис – Описание

Бързо растящ храст, достигащ с височина до 4м. Листата са сложни, съставени от 3-5 овални листчета.

Цъфтеж: от юни до септември, с едри (до 15см.) сини, червени, розови, жълти или пъстри цветове.
Място: слънчево, развива се най-добре върху арки, декоративни решетки, подпори, первази, стени и навсякъде, където могат да се виждат красивите им цветове.
Температура: силно студоустойчиво растение.

Почва: дълбока, рохкава, плодородна, да пропуска излишната влага и малко варовита.
Грижи: у нас се предлагат около 20 вида и различни хибриди. Засаждат се дълбоко, като туфата трябва да бъде най-малко на около 10см. под повърхността. Младите растения са чувствителни към студ. По време на цъфтеж се полива на всеки 4 седмици, а през периода на израстване се полива често и обилно.

Размножаване: чрез семена е много трудно, поникват за 3 до 12 месеца. Препоръчително е чрез вкореняване на зелени резници през юни или чрез полагане на отводи през пролетта. Клематис се използва за декорация в градини, на подпори, арки, решетки. Имайте предвид, че растенията се прикрепват към опорните конструкции чрез завиване на дръжките на листата, а не чрез мустачки. Всички видове съдържат вещества, които дразнят кожата и трябва да сте изключително внимателни.

Растението страда от гъбични заболявания и клематисово веанене. Клематисите в двора: Клематисите са предпочитани лиани за зацветяване на решетки, беседки, перголи, подпори, первази и други в представителната дворна част. До късна есен растенията цъфтят с ефектни красиви цветове богато окичени по цялата лиана. Особено се цени едроцветният клематис, които ще цъфти продължително време, ако му се отделя нужното внимание. Основна първа грижа е да се премахват прецъфтелите цветове, защото зреенето на семената изтощава лианите. Пензирайте и връхчетата на на страничните разклонения, за да се постигне групиране на цветовете в равнината на погледа.

Благоприятно се отразява плиткото окопаване около растенията и подхранването им с комбиниран минерален тор или угнил оборски тор – месечно, непосредствено след поливка. Да не се допуска преовлажняване, тъй като кореновата система на клематиса е нежна и всяко подгизване може да се окаже фатално за растенията.

 

Back to top button