Клейстокактусът иска слънце

КлейстокактусКлейстокактусът (Cleistocactus), известен у нас като „сребърно копие” е колоновиден или незначително разклоняващ се кактус с неразтварящи се цветове. Той расте до 300м. над морското равнище и негова роднина е Южна Америка.

Свързани статии

Листата му са бели, бежови или златисти бодлички. Те образуват плътно покривало на стъблата, като създават доминиращия оттенък на кактуса.

Цветовете му са дневни. Появяват се през лятото, като често са тръбовидни или във формата на фунийка, червени, оранжеви или розови. Забелязват се на растения по-възрастни от 4 години.
В саксия клейстокактусът достига до размери от 50 см.до 1.5 метра. Продължителността на живота му в съд е от 5 до 8 години.

Сребърното копие изисква място на ярко слънце през цялата година. Почвата направете от обикновен субстрат за кактуси. Имайте предвид, че само отглеждането в оранжерия ще ви гарантира обилен цъфтеж.

Поливайте през пролетта и лятото всяка седмица, а през зимата прекратете напояването. Влажността на въздуха трябва да е ниска, особено през зимата.

Подхранвайте от април до септември веднъж месечно с торове за кактуси, които са разредени наполовина. Пресаждайте младите растения всяка година през март, а възрастните на 2 години. На дъното на саксията поставете дебел дренажен слой от ситни камъчета.

Размножавайте сребърното копие през пролетта чрез семена, които се засяват при температур

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button