Кактуси – зелени украшения

За кактуситеКактусите като че ли позагубиха от популярността, на която се радваха преди години, но все още растат в милиони домове и продължават да бъдат „най – неразбраните“ от всички стайни растения. Често ги смятат за растения, за които не трябва да се полагат никакви грижи. Едва ли има друго растение, което да живее при такива лоши условия и въпреки това да надживее собственика си.
И така, в домовете има милиони кактуси – полуживи зелени украшения, които освен размерите си почти не променят външния си вид през годините.

Свързани статии

За кактуситеВсички сме чували, че това са пустинни растения, които виреят в песъчлива почва, при суша, целогодишна жега и ще цъфтят на всеки седем години. Това са пълни глупости. Ситния пясък ще убие кактусите. Лятната суша ги приспива. Кактусите имат нужда от зимни температури, от които бихте се разтреперали, а през лятото много от тях предпочитат свежия въздух на открито, а не задушните и претоплени стаи.

кактус

Ако се отнасяте с тях както трябва прашните ви пустинни кактуси ще се оживят и в зависимост от разновидността, ще цъфтят толкова редовно, колкото и нарцисите през пролетта.

Кактусите са огромно и разнообразно семейство от мънички, прилепнали до земята видове, до извисяващи се стълбове, които могат да се видят в пустините на американския югозапад. Въпреки огромното разнообразие от размери, форми и тип цветове, те имат и много общи черти. Всички са безлистни (без перескията и младата опунция). По стъблата им ще откриете много ореоли(влакнести или мъхести възглавнички). В повечето случай от тях порастват бодли, игли, дълги косъмчета или къси кукички. Семейството им се разделя на две групи: Пустинни и Горски кактуси. Различават се по произход и нужди.

Пустинни кактуси
cactus_05-3Тяхната родина са порупустинните области на америка. Въпреки името си много малко от тяхcactus_05-4 виреят върху пясък. Към тази група принадлежат почти всички кактусуси, а те са стотици.
Повечето видове лесно се размножават от резвици. Пустинните кактуси имат малка или никаква нужда от вода през зимния период. Нуждаят се от много светлина, особено за да цъфтят.
Подходящо място за тях са прозоречните первази с южно изложение.

Горски кактуси
cactus_05-5Горски кактусиГорски кактусиПроизхождат от горските райони на тропична америка, къдетоcactus_05-6 растат като епифити по дърветата. Продават се само някои разновидности, които са стелещи се и имат плоски листоподобни стъбла. Може да имат нужда от подхранване и поливане през зимата. През най горещите месеци трябва да се засенчват. Подходящи места са прозоречните первази и източно изложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button