Как да мием стайните растения

Как да мием стайните растения

Как да мием стайните растенияПрахът е много вреден за стайните растения, той запълва порите, затруднявайки изпарението на влага и газообмена. В резултат на това се нарушава усвояването от растенията на въглероден газ и обработката на органичните вещества.
При някой видове с особено нежни листа последствията от запрашаването могат да бъдат печални. Особено в кухнята, където освен праха във въздуха присъстват и различни продукти от горенето. За това за растенията трябва редовно да се устройват водни процедури.

Изтриването на растенията трябва да се прави с влажна мека кърпа или дунапренова гъба. За тази цел листата и стеблата трябва се поставят в дланта, внимателно да се огледат за поява на паразити и заболявания, след това внимателно се изтриват от всички страни.

Сухото измиване се използва преди влажното измиване, особено за растения с мъхести, кожести и набраздени листа, а също така и за кактуси. Прахът възпрепятства добрата попивна способност на листата или обратното и се образуват лепкави влажни топчета от мръсотия, които много трудно се измиват след това.
Сухото измиване на растенията е най-добре да се прави с помощта на четка, като за нанасяне на руж. Внимателно почистете с четчица растенията от праха и дребните топчета прах. Веднага след това трябва да осигурите душ.

Най-добре се почистват растенията от мръсотията и праха под душа. При това следва да покриете с нещо почвата в саксията, за да не я размиете. За тази цел използвайте полиетиленово фолио.
Саксията се омотава с полиетилен по възможност така, че водата безпрепятствено да изтича в банята. Ако ви е удобно, то саксията с една ръка се наклонява на 45 градуса, а с другата дръжте душа. За предпочитане е предпочитане е саксията просто да бъде поставена на дъното на ваната, а с втората ръката да изтривате растението с гъба, като поставяте листата под струята. Можете да съвместите душа с поливането.

Растенията при такава пълна програма ще се почувстват още по добре. След това трябва да ги оставите в банята, като изчакате излишната вода да изтече от съда. Едва тогава можете да върнете обратно цветята на постоянното им място.

Още новини