Как да мием стайните растения

Как да мием стайните растенияПрахът е много вреден за стайните растения, той запълва порите, затруднявайки изпарението на влага и газообмена. В резултат на това се нарушава усвояването от растенията на въглероден газ и обработката на органичните вещества.
При някой видове с особено нежни листа последствията от запрашаването могат да бъдат печални. Особено в кухнята, където освен праха във въздуха присъстват и различни продукти от горенето. За това за растенията трябва редовно да се устройват водни процедури.

Изтриването на растенията трябва да се прави с влажна мека кърпа или дунапренова гъба. За тази цел листата и стеблата трябва се поставят в дланта, внимателно да се огледат за поява на паразити и заболявания, след това внимателно се изтриват от всички страни.

Сухото измиване се използва преди влажното измиване, особено за растения с мъхести, кожести и набраздени листа, а също така и за кактуси. Прахът възпрепятства добрата попивна способност на листата или обратното и се образуват лепкави влажни топчета от мръсотия, които много трудно се измиват след това.
Сухото измиване на растенията е най-добре да се прави с помощта на четка, като за нанасяне на руж. Внимателно почистете с четчица растенията от праха и дребните топчета прах. Веднага след това трябва да осигурите душ.

Най-добре се почистват растенията от мръсотията и праха под душа. При това следва да покриете с нещо почвата в саксията, за да не я размиете. За тази цел използвайте полиетиленово фолио.
Саксията се омотава с полиетилен по възможност така, че водата безпрепятствено да изтича в банята. Ако ви е удобно, то саксията с една ръка се наклонява на 45 градуса, а с другата дръжте душа. За предпочитане е предпочитане е саксията просто да бъде поставена на дъното на ваната, а с втората ръката да изтривате растението с гъба, като поставяте листата под струята. Можете да съвместите душа с поливането.

Растенията при такава пълна програма ще се почувстват още по добре. След това трябва да ги оставите в банята, като изчакате излишната вода да изтече от съда. Едва тогава можете да върнете обратно цветята на постоянното им място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button