Как да изгоним хлебарките

Хлебарки можем да намерим навсякъде – в баните, в кухните и в килерите. Чудесен инкубатор за гадинките са топлите шахти на „Топлофикация”, както и влажните канали на ВиК

Всяко съвременно жилище се нуждае от основно почистване поне два пъти в годината-през пролетта и през есента.

Колкото и да сме ограничени във времето, трябва да отделим поне по един ден през тези сезони, за да се отървем от натрупания прах.

Когато захванем да чистим, обичайно започваме от шкафовете и чекмеджетата. И с ужас установяваме, че нашият любим дом е нападнат от пълчища хлебарки, плъзнали във всяка една точка.

Тези малки чудовища можем да намерим навсякъде – в баните, в кухните и в килерите. Чудесен инкубатор за гадинките са топлите шахти на „Топлофикация”, както и влажните канали на ВиК. След излюпването си те преминават през тръбите от мазетата, и стремително атакуват нашите жилища и офиси.

Дъждовното и влажно време също предразполага за бързото им размножаване. Причината за това се крие в тяхната физиология. При повишаване на влажността, инстинктът им за репродуктивност се повишава и те снасят до 5 000 яйца на седмица.

За да се отървем от тези досадни насекоми, носещи гнилост и зараза, първо трябва да открием откъде идват и да обезопасим всички подстъпи към нашия дом. Изворите трябва обилно да наръсим с подходящи препарати, които ще умъртвят една огромна част от тях.

Редът и чистотата в жилището също са от огромно значение, защото зверовете обичат мръсотията и принципно бият отстъпление, когато усетят уханието на чистота. В домашни условия трябва да направим капани и примамки, които да залагаме през нощта и скриваме през деня, особено ако имаме деца и домашни любимци. Също така може да използваме смески и препарати за борба с пълзящите вредители, докато започнат да намираме десетки измрели от тях.

Ако след цялата борба проблемът с хлебарките не е решен, обърнете се за помощ към специалисти, които в повечето случаи ще ви донесат спокойствие и сигурност.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button