Как да изберем подходящо цвете

Как да изберем подходящо цвете. Разнообразието от цветя и растения е объркващо и грешки се правят лесно. Вижте какви цветя и  растения виреят в домовете на ваши познати. Нека не ви заблуждават големите екземпляри в обществените сгради. Много често те се вземат под наем и се връщат в оранжериите, когато лошите условия си кажат своето.

Ако искате да да си купите растение, отговорете на следните няколко въпроса. В резултат ще получите кратък списък от подходящи за вас видове. След това изберете растения, който ви харесват най много.

Първи въпрос: Искате ли растение за през цялата година?
Почти всички листнодекоративни растения запазват красивия си външен вид през цялата година. Положението с цъфтящите растения е малко по сложно. Едни цъфтят за съвсем кратко и се преместват, след като цветовете им увехнат. На други цъфтящи растения може да се радвате през цялата година.

За правилен избор запознайте се с Класификацията на стайните растения:
Листнодекоративни растения – служат за украса през цялата година.
Цъфтящи растения – служат за украса през цялата година.
Кратко цъфтящи растения – служат за временна украса.
Кактуси – служат за украса през цялата година.

Втори въпрос: Колко време мога да отделям и какви умения имам?
Някои растения имат славата на неунищожими-такива “здравеняци“ са сансевиерата,фатцията,аспидистрата,популярните сукуленти(ако ги държите сухии) и циперусът(ако го държите мокър). “Лесната“ група е много по голяма-потърсете аспарагус, бромелиеви, хлорофитум, колеус, хедера, монстера, неанте, филодендрон, сканденс и традесканция.Растенията от “деликатната“ група акалифа, калатея, гардения и т.н. са истинска предизвикателство.Най добре да ги оставите на опитни ентусиасти по отглеждането на стайни растения.

Трети въпрос: Колко искам да похарча?
В цветарския магазин един вид растение може да е много по скъп от друг. Главния недостатък на скъпите растения е,че растат бавно или трудно се размножават. Ако искате много зеленина зо малко пари, купувайте  за отглеждане малки растения,сейте семена или вкоренявайте резници.

Четвърти въпрос: Какъв размер и форма искам?
Помислете за размера и формата,за красотата на цветовете или листата.

Пети въпрос: Какви ще бъдат условията за отглеждане?
Най-важния въпрос-колко светлина ще има и ще бъде ли мястото отоплено през зимата.

Back to top button