Как да изберем подходящо цвете

Разнообразието от цветя и растения е объркващо и грешки се правят лесно. Вижте какви цветя и  растения виреят в домовете на ваши познати. Нека не ви заблуждават големите екземпляри в обществените сгради. Много често те се вземат под наем и се връщат в оранжериите, когато лошите условия си кажат своето.

Ако искате да да си купите растение, отговорете на следните няколко въпроса. В резултат ще получите кратък списък от подходящи за вас видове. След това изберете растения, който ви харесват най много.
Първи въпрос: Искате ли растение за през цялата година?
Почти всички листнодекоративни растения запазват красивия си външен вид през цялата година. Положението с цъфтящите растения е малко по сложно. Едни цъфтят за съвсем кратко и се преместват, след като цветовете им увехнат. На други цъфтящи растения може да се радвате през цялата година.
За правилен избор запознайте се с Класификацията на стайните растения:
Листнодекоративни растения – служат за украса през цялата година.
Цъфтящи растения – служат за украса през цялата година.
Кратко цъфтящи растения – служат за временна украса.
Кактуси – служат за украса през цялата година.
Втори въпрос: Колко време мога да отделям и какви умения имам?
Някои растения имат славата на неунищожими-такива “здравеняци“ са сансевиерата,фатцията,аспидистрата,популярните сукуленти(ако ги държите сухии) и циперусът(ако го държите мокър). “Лесната“ група е много по голяма-потърсете аспарагус, бромелиеви, хлорофитум, колеус, хедера, монстера, неанте, филодендрон, сканденс и традесканция.Растенията от “деликатната“ група акалифа, калатея, гардения и т.н. са истинска предизвикателство.Най добре да ги оставите на опитни ентусиасти по отглеждането на стайни растения.
Трети въпрос: Колко искам да похарча?
В цветарския магазин един вид растение може да е много по скъп от друг. Главния недостатък на скъпите растения е,че растат бавно или трудно се размножават. Ако искате много зеленина д малко пари,купувайте  за отглеждане малки растения,сейте семена или вкоренявайте резници.
Четвърти въпрос: Какъв размер и форма искам?
Помислете за размера и формата,за красотата на цветовете или листата.
Пети въпрос: Какви ще бъдат условията за отглеждане?
Най-важния въпрос-колко светлина ще има и ще бъде ли мястото отоплено през зимата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button