Ивановден

Ивановден се чества след Йордановден, на 7 януари. На този ден провославната църква отбелязва делата на св. Йоан Кръстител наричан още Предтеча – предсказал появата на очаквания месия (спасител) – Христос. Поверие: ако този ден времето с студено, ще има урожай; ако няма лед, лятото не ще е здраво; ако по сливите има много скреж, ще има много плод; колкото по-студено е на Ивановден, толкова по-горещо ще е по Петровден.

В българската народна традиция този ден е свързан с обичая да къпят обредно за здраве младоженците, сключили брак преди една година. Деверът или кумът, подпомогнати от млади мъже, ги пръскат с вода, а след това всички им гостуват. В народната представа свети Иван е покровител на кумството и побратимството, затова на този ден се оказва почит на кума, като се посещава домът му. Младоженците носят на своя кум вино, кравай, месо.

На Ивановден коледарите в Североизточна България отвеждат своя „цар” на чешмата и го окъпват, а той ги събира около празнична трапеза. Ивановден се празнува и от именниците, които посрещат с трапеза своите гости. Традиционна храна за празника: жито, постен фасул, ошав от сушени плодове, баница с масло и сирене, кървавица, луканка, печено свинско, свински ребра със зеле. Имен ден празнуват – Йоан (от евр. Йохахан – божи благодат), Йоана, Иван, Ивана, Ивайла, Йово, Йовка и други.

Свързани статии

Back to top button