Индрише

Индрише, слезен, стамболски здравец- Pelargonium roseum Willd. Сем. Здравецови.

Индрише – вечнозелен полухраст, достигащ на височина до 2 м. Стъблото е разклонено, в основата вдървеняло, покрито с дълги бели космици. Листата са последователни, дълбоко разсечени на 5-7 дяла, които също са пересто нарязани. Цветовете са неправилни, бледорозови, но две от венчелистчетата са с тъмно пурпурни жилки. Те са събрани в прости сенници. Плодът се състои от 5 сухи едносеменни орехчета. Цялото растение има приятен мирис. Украсно растение с хибриден произход.

Свързани статии

Индрише – Използваема част

Надземната част на растението, брана през време на цъфтежа от юни до септември. Беритбата може да се извърши на два пъти. Първият път се изрязва от растението до 70%, като се оставят млади филизи, които се изрязват, след като се облистят. Беритбата е най-добре да се извършва през втората половина на деня – около 4 часа след обяд.

Индрише – Химичен състав

Етерично масло (състои се от 1-цитронелол, линалоол, гераниол, ментол, сесквитерпени, сесквитерпенови алкохоли, изомаслена, изовалерианова и педаргонова киселина), дъбилни вещества, витамин C, провитамин А и др. В цветовете се съдържат багрилни вещества, хлорид на пеларгонина и др.

Индрише – Лечебно действие и приложение

Действа запичащо и кръвоспиращо. Прилага се при диарии и маточни кръвоизливи.
Българската народна медицина препоръчва индришето при сърдечни болести, кръвно налягане, захарна болест, а външно – за налагане против гнойни рани и като ароматно средство в кулинарството.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button