Игнажден

В периода на зимното слънцестоене, на 20 декември, се празнува Игнажден, наричан още Полязовден, Игнат, Полязинден. Според народното вярване от Игнажден се „завървят“ празниците, започва Новата година, ражда се новото слънце.

Християнският празник е в чест на свещеномъченик Игнатий Богоносец. От Игнажден до Бъдни вечер траят родилните мъки на Богородица, която ще роди младия бог.

Игнажден – Обичаи

Основният обичай на Игнажден се нарича полязване. Домакините следят кой ще влезе първи през този ден в дома им и по това гадаят каква ще бъде годината. Човекът, който влиза пръв, се нарича полязник, споходняк. Ако той е добър стопанин и човек, щастлива и плодородна за семейството ще бъде годината.
Полязникът, преди да влезе в къщата, събира съчки от двора или от дръвника, слама или трески. Поставя ги до огнището и сяда върху тях да „мъти“. Домакинята го посипва с боб, орехи, сушени плодове, пшеница, а той разравя огъня да заискри и нарича: „Колкото искрици, толкова пиленца, теленца, яренца, дечица в тази къща”.

За полязника се приготвя трапеза, на която той е на почит и уважение. В някои райони на страната го даряват, а ако първият, прекрачил прага на дома е дете, на него се дават орехи, бонбони, сушени плодове.
За полязник се смята и всеки член на семейството, който е излязъл рано сутринта от дома и връщайки се, той трябва да изпълни същите действия. Ако се случи да влезе животно, това се смята за добър знак, и то се нахранва.

Рано сутринта на този ден, преди още да се събудят децата, най – възрастната жена в дома със сурова пръчица от плодородно дърво ги потупва за здраве и бодрост и посипва няколко ореха и пуканки, за да се множат домашните животни.

В Западнобългарските краища домакинята приготвя специални колачета: кукли за момиченцата и превитъци за момченцата. От тях едно се запазва за трапезата на Бъдни вечер.

От треските и сламата, донесени от полязника се поставя в полозите на кокошките. На този ден не се дава нищо в заем, за да не излезе берекетът от къщата, а ако предмет е вече даден, стремежът е той до Игнажден да бъде прибран в дома. В цяла България стопаните на този ден хранят кокошките в кръг от въже или мъжки пояс, за да не се пръскат по чужди дворове. Жените намотават прежда на мотовилката и навиват кълбета, за да не са запъртъци яйцата от кокошките.

С Игнажден като начален ден на коледнитe празници и Новата година са свързани надеждите за благополучие на семейството. За неговото осигуряване се гадае но вътрешностите на заклано прасе, спазва се забраната неродили жени да не предат, тъкат, перат, за да бъде леко раждането, в някои райони се удрят с дрянова пръчка за здраве. Традиционна храна за празника: жито, просо, царевица, фасул, пита с мая, кравайчета, картофи с ориз или булгур.

Игнажден – Рецепти

Варено жито, просо или царевица
Продукти: 1 кг грухана пшеница, 20 г просо, 400 г захар, орехови ядки, канела.
Изчистената и измита грухана пшеница заедно с просото се варят, след което се прецежда, охлаждат се и чак тогава сме смесват с орехите, захарта и канелата.

Фасул чорба
Продукти: 500 г зрял фасул, 1 глава кромид лук, 2 моркова, 3 – 4 сушени чушки, домати или доматено пюре, 100 г олио, 1 лъжица сушен магданоз, 1 лъжица джоджен и лъжица чубрица, 20 г сол.
Фасулът се накисва за една вечер в студена вода, водата се изхвърля, прибавя се чиста и в нея се слагат нарязаните моркови, кромид лук, домати, добре измитите сушени червени или зелени чушки и олиото. Вари се на не много силен огън, като накрая се прибавят подправките и солта. По желание може да се яде подкиселен с оцет и поръсен с лют червен пипер.

Пита с мая
Продукти: 1 кг брашно, 10 г мая за хляб, 150 г прясно мляко, 150 г вода, 5 г сол.
Брашното се слага в купа, в средата му се прави кладенче в което се слага прясното мляко, водата, маята и солта. Замесва се тесто, оформя се питка която се поставя в намазнена тава. След като втаса се пече в загрята фурна.

Кравайчета
От тестото за питката се правят кръгли отворени кравайчета, които отгоре се посоляват и поръсват със сусам. Оставят се да втасат, като преди печене се мажат отгоре с вода.

Картофи с ориз или булгур
Продукти: 1 кг картофи, 200 г ориз или булгур, 2 глави кромид лук, доматено пюре, 200 г олио, сол и джоджен.
Картофите се обелват, нарязват се на колелца и заедно с почистения и измит ориз се слагат в тава. Заливат се с вода, прибавя се мазнината, доматеното пюре, нарязаният на ситно кромид лук и солта. Пече се до пълна готовност на картофите и ориза. Сервира се поръсено с джоджен.

 

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Back to top button