Гуцмания (Гузмания)

Латинско име: Guzmania
Популярно име: Гуцмания, Гузмания
Произход: Тропическите гори на Централна и Южна Америка
Семейство: Бромелиеви, Ананасови, Bromeliaceae

Гуцмания – Видове

Съществуват над 90 вида. Гуцмания е епифитна бромелия от семейство бромелиеви, с дъловидни извити листа, събрани в розетка. Видовете са известни с красивите си съцветия.

Guzmania lingulata – листата й достигат 25 – 40 см дължина и 5 см ширина. Цветоносът достига 30 см височина.

Guzmania lingulata minor е с ярко черевн или оранжев прицветен лист, дълъг 4 см.и връхно съцветие от малки бели цветове. Достига до 15 см височина. Guzmania Omer Morobe и Guzmania musaica се отглеждат заради обагрените на ивици листа (надлъжно или напречно).

Има само Guzmania Aliaska, Guzmania Amaranth, Guzmania Bina, Guzmania Bov, Guzmania Cherry, Guzmania Claret, Guzmania Decora, Guzmania Denise.

Светлина:  обича от светло до полусенчесто, топло и влажно място, защитено от пряка слънчева светлина. Гуцмания цъфти в период от януари до декември. Поливане и торене: Поддържа се умерена влага. Полива се с филтрирана вода със стайна температура. При преполиване, корена загнива. От пролетта до есента се тори през 14 дена.

Вода: Поливайте в централната розетка, по често през лятото, по рядко през зимата. Водата в розетката редовно трябва да се подменя с прясна, за да не се получи загниване.

Презимуване: Топлолюбиво растение. При температура 18 – 22ºС. Тори се веднъж на 6 седмици.

Размножаване: Чрез семена или издънка, която се отделя от старото растение и се засажда в лек субстрат и се държи на топло, докато започне да се развива.

Вредители: Щитоносни въшки и власести щитоносни въшки. Листни въшки по горната страна на листата –  поразените листа пожълтяват и умират. Бромелиева щитоносна въшка и от двете страни на листата – поразените листа пожълтяват и умират. Памуклийка –  растението спира растежа си, листата жълтеят и умират, а наличието и е предпоставка за гъбични заболявания. Акар от двете страни на листата – по поразените листа се появяват паяжини, листата пожълтяват и умират. Когато се налага третиране на растението с препарати срещу вредители, трябва да се внимава препаратът да не остане в розетката.

Свързани статии

Back to top button