Гузмания

Гузмания е листно-декоративно цвете, което цъфти с голям цвят, който се показва от сърцевината на растението.

Гузмания е едно от най-красивите растения, наречено „гузмания“ в чест на испанския биолог Анастасио Гузман и представлява особен интерес за любители на цветя и опитни колекционери.

Необичайното вечнозелено цвете расте в Бразилия, Индия и се среща във Венецуела. Освен това в дивата природа най-често се установява на мъртви дървета.

Латинско име: Guzmania
Популярно име: Гуцмания, Гузмания
Произход: Тропическите гори на Централна и Южна Америка
Семейство: Бромелиеви, Ананасови, Bromeliaceae

Гузмания – Видове

Съществуват над 90 вида. Гузмания е епифитна бромелия от семейство бромелиеви, с дъловидни извити листа, събрани в розетка. Видовете са известни с красивите си съцветия.

Guzmania lingulata – листата й достигат 25 – 40 см дължина и 5 см ширина. Цветоносът достига 30 см височина. Произхожда от тропическите гори в Америка и Западна Индия. Ефектното съцветие може да издържи 2-4 месеца.

Използвайте почва за саксии, направена за бромелии или орхидеи и поливайте пестеливо. Дръжте вода в централната чаша на розетката и мъглата, за да увеличите влажността. След цъфтежа основното растение ще отпадне и ще умре, но ще направи издънки, които могат да бъдат отгледани в ново растение.

Guzmania lingulata minor е с ярко червен или оранжев лист, дълъг 4 см. и връхно съцветие от малки бели цветове. Достига до 15 см височина. Guzmania Omer Morobe и Guzmania musaica се отглеждат заради обагрените на ивици листа (надлъжно или напречно).

Има Guzmania Aliaska, Guzmania Amaranth, Guzmania Bina, Guzmania Bov, Guzmania Cherry, Guzmania Claret, Guzmania Decora, Guzmania Denise.

Светлина:  обича от светло до полусенчесто, топло и влажно място, защитено от пряка слънчева светлина. Гуцмания цъфти в период от януари до декември. Поливане и торене: Поддържа се умерена влага. Полива се с филтрирана вода със стайна температура. При преполиване, корена загнива. От пролетта до есента се тори през 14 дена.

Вода: Поливайте в централната розетка, по често през лятото, по рядко през зимата. Водата в розетката редовно трябва да се подменя с прясна, за да не се получи загниване.

Презимуване: Топлолюбиво растение. При температура 18 – 22ºС. Тори се веднъж на 6 седмици.

Размножаване: Чрез семена или издънка, която се отделя от старото растение и се засажда в лек субстрат и се държи на топло, докато започне да се развива.

Вредители: Щитоносни въшки и власести щитоносни въшки. Листни въшки по горната страна на листата –  поразените листа пожълтяват и умират. Бромелиева щитоносна въшка и от двете страни на листата – поразените листа пожълтяват и умират.
Памуклийка – растението спира растежа си, листата жълтеят и умират, а наличието и е предпоставка за гъбични заболявания.
Акар от двете страни на листата – по поразените листа се появяват паяжини, листата пожълтяват и умират. Когато се налага третиране на растението с препарати срещу вредители, трябва да се внимава препаратът да не остане в розетката.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button