Фуксия, Обички

Фуксия е едно от най-очакваните и обичани пролетни цветя. Тя има широка гама от разновидности – от простоцветен хибрид в червени и бели цветове до кичест хибрид с много едри и разнообразни багри на розовото и лилавото. Фуксията може да бъде растение със здраво и право стебло с множество разклонения, отрупани в цветове, както и каскадно, с наклонени и стелещи се разклонения.

Свързани статии

Фуксия, Обички – Отглеждане

ОбичкиФуксията се отглежда на открито място – балкон или тераса, което обаче трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина. То може да се отглежда на място с шарена сянка. Подходящо е за жилища с източна или западна тераса. Този вид растение е изключително лесно за отглеждане. През пролетта и лятото се нуждае от редовно поливане и наторяване с течна тор за балконски растения. През есенно-зимния сезон е най-удачно поливането да се намали и да се направи резитба и да се отделят резници за размножаване.

Оформете коронката на своята Фуксия по свой вкус, без да се притеснявате от нивото на рязане. Може да изрежете стеблото и старите издънки колкото пожелаете, дори до 10-15 см.. Като изрежете старите разклонения (леторасти), Фуксията ви ще се развие и обогати с нови такива. Отрязаните леторасти почистете от невдървената част и долните листа и вкоренете във вода.

За по-бързо вкореняване използвайте специален вкоренител или активен въглен. Периодично проверявайте за появата на коренчета, а когато откриете наличието на здрави и подходящи за засаждане корени ги засадете в малка саксийка. Новите растения отглеждайте в топло помещение, а през студените месеци старата Фуксия, може да презимува в по-хладна стая.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button