Девесил

Девесил е многогодишно тревисто растение. Стъблото е голо, кухо, надлъжно набраздено, високо до 2 м. Коренът е кафяво-жълт, месест, вретеновиден.
Девесил – Levisticum officinale Koch.
(селим, бъздуняк, лeвущан, заря, кимен, русалия, смил, русалка)
Семейство: Сенникоцветни (Apiaceae)
Листата са лъскави, тъмнозелени, ромбовидни, остроназъбени, сложноперести; долните са по-дълги, а горните – къси.
Цветовете са бледожълти, събрани в сложни сенници. Плодовете са елипсовидни, жълто-кафяви, разпадащи се надлъжно на 2 части.
Цялото растение има приятна миризма. Девесил често се използва като подправка в кулинарията.
Разпространение: У нас е култивирано лекарствено растение. Произхожда от Западна Азия.
Използваема част: Корените на дву- или тригодишни растения. Вадят се през пролетта – февруари – март, преди развитието на растението. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Допустима влажност 12%. Срок на годност: цели корени – 3 години, рязани – 2 години.

Химичен състав: Етерично масло (състои се от терпинеол, цинеол, карвакрол. еугенол и др.), захари, минерални соли, танини, органични киселини, кумарини, смола, гума, пектинови вещества, скорбяла и др.

Лечебно действие и приложение: Стимулира храносмилането, има пикочогонно и газогонно действие. Лечебният ефект се дължи главно на етеричното масло. Прилага се при отоци от бъбречен и сърдечен произход.

В българската народна медицина девесил се използва при газове, нервно изтощение, виене на свят, припадъци, хистерия, отоци по краката, възпаление на червата, за възбуждане на апетита, за усилване на жлъчната секреция, при подагра, за регулиране на менструацията. Употребява се и като слабително средство, при ускорено сърцебиене и бронхит. Листата и стъблата се прилагат като запарка при детски глисти.

Външно приложение – листата се налагат на лапи при гнойни рани, лунички, трудно зарастващи рани. Сварени с винен оцет, се препоръчват против пърхот и за заздравяване на косъма.
Вътрешно приложение – 1 супена лъжица от корените се залива с 500 мл вряла вода.Оставя се да кисне 1 ч. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

Свързани статии

Back to top button