Чувствителност на палмите към студ

Чувствителност на палмите към студ

За учудване палмите са по-устойчиви на ниски температури, отколкото може да се очаква от произхода им. Това се отнася дори за тропическите видове, като кокосовата палма. Отдавна е известно, че някои видове, като Butia, Chamaerops, Phoenix, Sabal minor и Trachycarpus могат да виреят близо до географски граници на студ на земята и дори понякога устояват в мразовити нощи.

По югоизточното крайбрежие на Черно море, край езерото Гарда, както и на някои места по северното  крайбрежие на Средиземно море се срещат прекрасни екземпляри от Butia, Chamaerops, Jubaea chilensis, Phoenix canarinsis, Trachycarpus и Washingtonia filifera които са издържали до -12 °C в необичайно студени зими. На остров Майнау в Боденското езеро посетителите могат да видят свободно растящи групи Trachycarpus. Също така на различни британски острови, както и в ботаническата градина на Кю (Лондон) и в Единбург на открито се култивират конопената палма. През зимата  температурите понякога се понижават до -12 °C.

Европейската миниатюрна палма Chamaerops humilis е разпространена в Европа до 40 градуса северна ширина, предимно в крайбрежните райони на Испания, Южна  Франция и Италия. На Балеарските острови тя се среща на височина над 800 м, а в Атласките планини в Мароко дори до 2300 м. В някои защитени места в Южна  Европа тя може да се види в домашни градини като гордост за своите притежатели. През зимата трябва да се пази от буря и студ, тъй като допустимата долна  граница за възрастните растения е около – 5 °C .

Най-устойчивият вид от перестите палми е Pnoenix canariensis. В родината и (Канарските острови, Мадейра), където температурата през зимата рядко пада под  нулата, 30-ият паралел е северната граница на нейното разпространение. В Европа тя се среща понякога дори над 40 градуса северна ширина и устоява на краткотрайни студове до -12 °C. Не така устойчива е финиковата палма Phoenix dactylifera. Като възрастно растение тя устоява при температура най-много -8 °C. Забележителна е устойчивостта на студ на тропическите видове (Лаос, района на Меконг) и (тропическа и южна Африка), които като възрастни растения издържат на  температура почти до -7 °C

Гранични стойности на температура на някои видове палми

Ветрилообразни палми                         a       b
Washinftonia filifera -8 °C -10 °C
Livistona chinensis -9 °C -10,5 °C
Cnamaerops humilis -9 °C -11,5 °C
Sabal minor -10,5 °C -13,5 °C
Serenoa repens( поник) -10 °C -12,5 °C
Trachycarpus fortunei -11 °C -14 °C

 

Перести палми        a       b
Jubea chilensis -7 °C -9 °C
Phoenix reclinata -8 °C -10,5 °C
Phoenix dactylifera -8 °C -9,5 °C
Phoenix canariensis -9 °C -15 °C

a) критична температура за възрастни растения, поява на първи увреждания по листата

b) температура, при която част от листата умират

Култура на открито

Звучи невероятно, но целогодишно култивиране на открито на определени видове палми е възможно в Западна и Централна Европа, ако може да се осигурят съществените условия за оцеляване на растения през зимните месеци. Съответно на данните от горната таблица дадено географско място е принципно подходящо за засаждане на палми, ако очакваните минимални температури остават под посочените гранични стойности. Освен това значение имат почвената влага и температура, продължителността и силата на студените периоди, както и вятърът. За тяхното влияние обаче все още няма изчерпателни сведения.

При засаждане на открито е необходимо да се съобразяваме с прогнозите за времето през зимата, за да се вземат навременни мерки срещу опасността от увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button