Борислава Марковска: Истинското усещане за жена е да се чувства красива.

Здравей, ти си професионален гримьор – талант ли е това или като повечето професии – обучение? Откъде започна всичко?
По-скоро талант, но и обучението също е необходимо. Да си професионален гримьор е по-скоро дарба, която не се учи. В моя живот грима винаги е бил на почит и мечтаех да се занимавам професионално с грим от малка. Моят дядо е художник и винаги цветовете са ме привличали мистично. Всичко започна с лекота, никога не съм се притеснявала, защото съм уверена в това, което обожавам и правя.

Можеш ли да ни разкажеш какви са модните тенденции в професионалния грим тази година? Водещ ли е стила „омбре“?
Модните тенденции са хубаво нещо, но грима е индивидуален и не винаги модерното е подходящо. Винаги съм смятала, че това е творчество, рисуване на картина, която не винаги спазва правилата на модната индустрия.

Какви се очакват да са тенденциите през следващата 2016г.?
Взимаме си довиждане с контурирането, ще е модерно озаряването на лицето с помощта на хайлайтъри поставени на ключови места, както и употреба на блестяща очна линия на долния клепач.

Има ли цветове в грима, които отиват на брюнетки и които отиват само на блондинки?
Професионалния грим е много индивидуален и няма точно определени цветове, които да отиват само на брюнетки или само на блондинки. От значение за грима са цвета на кожата и цвета на очите. Ето защо грима на всяка моя клиентка се прави индивидуално.

Кои са най-честите грешки, които допускат момичетата, които се гримират сами?

Нещо, което загрозява и най-красивата жена е зле очертани и оформени вежди. А напоследък всички прекаляват с молива за вежди.

Само на официални събития ли трябва да ползваме услугите на професионален гримьор? И защо жените използват услугите на професионален гримьор?
Грима е удоволствие за всяка жена и смятам и съветвам своите клиентки, че не е нужен официален повод, за да си позволиш да се чувстваш красива. Истинското усещане за жена е да се чувства красива.

Важен ли е професионалният грим за нашето самочувствие или ако се усмихваме повече, пак ще бъдем красиви и без грим?
Няма по-красиво нещо от щастливата жена.

Има ли ограничения колко често да се гримираме професионално?
Красотата няма почивен ден.

Винаги ли клиентките ти знаят какъв грим желаят или точно обратното – доверяват ти се сама да подбереш правилния грим като форма и цветове? Необходимо ли е да се запознаеш с това какъв натюрел е всяка жена, която те посещава, за да подбереш правилно нейният грим? Кое е водещо – повода на грима, облеклото или характера на жената?
Клиентките, с които работя ми се доверяват изцяло при избора на грим и така се постигат отлични резултати. Доверието е ключово за всеки професионалист, тъй като е творческа работа е хубаво да усещаш доверие от страна на своите клиенти и да твориш спокойно. Разбира се обстойно се запознавам с типа човек, който стой с редица въпроси срещу мен, които обсъждаме преди грим сесията. Водещо на първо място е повода и облеклото на клиентката.

Гримирала ли си мъже? И по какъв повод?!
Да, разбира се в определени ситуации мъжкото лице също се нуждае от грим. Предимно за фото сесии и видео клипове.

Какъв за теб трябва да бъде ежедневният грим?
Ежедневният грим е този, който стой естествено и красиво на дневна светлина, умело подчертавайки чертите на лицето, без да се натрапва, с отлично подбрани цветове.

Колко време отнема направата на професионален грим и колко часа е неговата издръжливост? И необходимо ли е преди официалния грим да се направи пробен такъв?
Средната продължителност на грим сесията е един час. А издръжливостта при суха кожа е 24 часа, при мазна е в долна граница 14 до 16 часа, гарантирано. Аз лично препоръчвам пробния грим на клиентки, които не ползват никакъв грим в ежедневие. Но не е задължителен.

Какъв трябва да бъде сватбеният грим, според теб?
Сватбеният грим трябва да бъде нежен, придавайки на булката свежо излъчване и подчертавайки красотата на женското лице. Задължителен завършващ елемент са чифт нежни изкуствени мигли, които са романтичен детайл в булчинския грим.

Като професионален гримьор предполагаме посещаваш бъдещите булки в техните домове. Правилна практика ли е това или е по-желателно професионалният грим да се направи в студио?
Желателно е гримът да се направи в студиото заради използването на професионалния стол за грим, както и подходящата светлина на студиото. Но, когато е абсолютно невъзможно булката да дойде, може гримът да се направи в дома й, като се подсигури най-светлото помещение. Желателно е в стаята да сме само аз и булката, тъй като всяко въртене и отваряне на очите пречи да свърша работата си на сто процента. А много често роднините постоянно говорят с булката и това я изнервя. Ето защо спокойната атмосфера на студиото е за предпочитане за постигане на оптимални резултати.

На какъв грим да заложим – на силно опушени очи или наситени с цвят устни?
И двата варианта са страхотни, но като цяло силно опушените очи са подходящи за вечерен грим, а през деня едно ярко червило освежава в пъти умореното лице, разбира се в комбинация с подходящ руж.

Би ли дала няколко съвета на нашите читатели как да си направят лек ежедневен грим сами в къщи?
Лек ежедневен грим може да се постигне с помощта на спирала, без да се напластява, светли сенки по продължение на целия клепач, а в основата на миглите да се постави кафяв молив, за да се придаде гъстота на миглите оптически. На устните може да постави неутрално червило с лек розов тон.

И накрая… ако не беше професионален гримьор, каква друга професия би искала да имаш?
Мисля, че професията, която имам не бих заменила с никоя друга. Това е, което обожавам и правя с цялото си сърце. Да виждам щастливите жени, които поглеждащи се в огледалото след грима, почти неосъзнато ме прегръщат, е това което ме прави това, което съм.

Борислава Марковска
Професионален гримьор

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button