Борислава Марковска: Истинското усещане за жена е да се чувства красива.

Здравей, ти си професионален гримьор – талант ли е това или като повечето професии – обучение? Откъде започна всичко?
По-скоро талант, но и обучението също е необходимо. Да си професионален гримьор е по-скоро дарба, която не се учи. В моя живот грима винаги е бил на почит и мечтаех да се занимавам професионално с грим от малка. Моят дядо е художник и винаги цветовете са ме привличали мистично. Всичко започна с лекота, никога не съм се притеснявала, защото съм уверена в това, което обожавам и правя.

Можеш ли да ни разкажеш какви са модните тенденции в професионалния грим тази година? Водещ ли е стила „омбре“?
Модните тенденции са хубаво нещо, но грима е индивидуален и не винаги модерното е подходящо. Винаги съм смятала, че това е творчество, рисуване на картина, която не винаги спазва правилата на модната индустрия.

Какви се очакват да са тенденциите през следващата 2016г.?
Взимаме си довиждане с контурирането, ще е модерно озаряването на лицето с помощта на хайлайтъри поставени на ключови места, както и употреба на блестяща очна линия на долния клепач.

Има ли цветове в грима, които отиват на брюнетки и които отиват само на блондинки?
Професионалния грим е много индивидуален и няма точно определени цветове, които да отиват само на брюнетки или само на блондинки. От значение за грима са цвета на кожата и цвета на очите. Ето защо грима на всяка моя клиентка се прави индивидуално.

Кои са най-честите грешки, които допускат момичетата, които се гримират сами?

Нещо, което загрозява и най-красивата жена е зле очертани и оформени вежди. А напоследък всички прекаляват с молива за вежди.

Само на официални събития ли трябва да ползваме услугите на професионален гримьор? И защо жените използват услугите на професионален гримьор?
Грима е удоволствие за всяка жена и смятам и съветвам своите клиентки, че не е нужен официален повод, за да си позволиш да се чувстваш красива. Истинското усещане за жена е да се чувства красива.

Важен ли е професионалният грим за нашето самочувствие или ако се усмихваме повече, пак ще бъдем красиви и без грим?
Няма по-красиво нещо от щастливата жена.

Има ли ограничения колко често да се гримираме професионално?
Красотата няма почивен ден.

Винаги ли клиентките ти знаят какъв грим желаят или точно обратното – доверяват ти се сама да подбереш правилния грим като форма и цветове? Необходимо ли е да се запознаеш с това какъв натюрел е всяка жена, която те посещава, за да подбереш правилно нейният грим? Кое е водещо – повода на грима, облеклото или характера на жената?
Клиентките, с които работя ми се доверяват изцяло при избора на грим и така се постигат отлични резултати. Доверието е ключово за всеки професионалист, тъй като е творческа работа е хубаво да усещаш доверие от страна на своите клиенти и да твориш спокойно. Разбира се обстойно се запознавам с типа човек, който стой с редица въпроси срещу мен, които обсъждаме преди грим сесията. Водещо на първо място е повода и облеклото на клиентката.

Гримирала ли си мъже? И по какъв повод?!
Да, разбира се в определени ситуации мъжкото лице също се нуждае от грим. Предимно за фото сесии и видео клипове.

Какъв за теб трябва да бъде ежедневният грим?
Ежедневният грим е този, който стой естествено и красиво на дневна светлина, умело подчертавайки чертите на лицето, без да се натрапва, с отлично подбрани цветове.

Колко време отнема направата на професионален грим и колко часа е неговата издръжливост? И необходимо ли е преди официалния грим да се направи пробен такъв?
Средната продължителност на грим сесията е един час. А издръжливостта при суха кожа е 24 часа, при мазна е в долна граница 14 до 16 часа, гарантирано. Аз лично препоръчвам пробния грим на клиентки, които не ползват никакъв грим в ежедневие. Но не е задължителен.

Какъв трябва да бъде сватбеният грим, според теб?
Сватбеният грим трябва да бъде нежен, придавайки на булката свежо излъчване и подчертавайки красотата на женското лице. Задължителен завършващ елемент са чифт нежни изкуствени мигли, които са романтичен детайл в булчинския грим.

Като професионален гримьор предполагаме посещаваш бъдещите булки в техните домове. Правилна практика ли е това или е по-желателно професионалният грим да се направи в студио?
Желателно е гримът да се направи в студиото заради използването на професионалния стол за грим, както и подходящата светлина на студиото. Но, когато е абсолютно невъзможно булката да дойде, може гримът да се направи в дома й, като се подсигури най-светлото помещение. Желателно е в стаята да сме само аз и булката, тъй като всяко въртене и отваряне на очите пречи да свърша работата си на сто процента. А много често роднините постоянно говорят с булката и това я изнервя. Ето защо спокойната атмосфера на студиото е за предпочитане за постигане на оптимални резултати.

На какъв грим да заложим – на силно опушени очи или наситени с цвят устни?
И двата варианта са страхотни, но като цяло силно опушените очи са подходящи за вечерен грим, а през деня едно ярко червило освежава в пъти умореното лице, разбира се в комбинация с подходящ руж.

Би ли дала няколко съвета на нашите читатели как да си направят лек ежедневен грим сами в къщи?
Лек ежедневен грим може да се постигне с помощта на спирала, без да се напластява, светли сенки по продължение на целия клепач, а в основата на миглите да се постави кафяв молив, за да се придаде гъстота на миглите оптически. На устните може да постави неутрално червило с лек розов тон.

И накрая… ако не беше професионален гримьор, каква друга професия би искала да имаш?
Мисля, че професията, която имам не бих заменила с никоя друга. Това е, което обожавам и правя с цялото си сърце. Да виждам щастливите жени, които поглеждащи се в огледалото след грима, почти неосъзнато ме прегръщат, е това което ме прави това, което съм.

Борислава Марковска
Професионален гримьор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button