Билки от които се отслабва

Отслабването е цел за голяма част от хората просто, защото затлъстяването е повсеместно в развития свят.

Именно заради това са налице и много продукти, които обещават справяне с проблема с излишните килограми. Но дали са ефективни?!

Ако питате хората, които продължават да вярват, че най-добрият лечител е природата, билките са единственият начин за постигане на идеална фигура. Природата подава ръка на тези, които искат да са здрави и стройни. Тя предоставя огромен избор от билки, всяка от които може да допринесе за добрата форма. Ето кои са най-популярните:

Ортосифон
Благоприятства функциите на бъбреците и храносмилателната система. Флавоноидите, съдържащи се в него, имат способността да „изкарват“ мазнините от мастните клетки. Има антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Миши уши
Съставките на тази билка имат диуретично действие и активират жлъчката, улесняват освобождаването от токсините. В билката се съдържат кумарин, минерални соли, органични киселини, танини и други непроучени още вещества.

Спирея
С диуретично действие, елиминира пикочната киселина, тонизира сърцето и е ефикасна против спазми и атеросклероза.

Зелен чай
за ползите от зеления чай за отслабването знаем много. Ще припомним само, че приемът на зелен чай увеличава енергийните нива в организма, като едновременно с това стимулира окислението на мазнините. Ограничава усвояването на мазнините и захарите от организма, като блокира определени ензими. Две или три чаши зелен чай могат да имат благоприятен ефект върху здравето на човека, като обичайната дневна доза включва около 250 – 300 милиграма дневно. Зеленият чай съдържа витамин C, витамин P, както и катехини, които са сто пъти по-мощни антиоксиданти от витамин C. Веществата, които се съдържат в зеления чай укрепват стените на капилярите, особено при по-възрастните хора, и защитават клетъчната ДНК от изменения, които могат да причинят ракови заболявания. Чаша зелен чай съдържа 35 милиграма кофеин, като за сравнение чаша черен чай съдържа 45 милиграма, чаша нескафе – 66 милиграма, а чаша еспресо – 110 милиграма кофеин. Веществата, които определят полезното действие на зеления чай се съдържат и в черния чай, но в значително по-малки количества.

Гуарана
Кофеинът, който се съдържа в нея, притъпява усещането за глад. Това прави гуараната обичайна съставка на „коктейлите“ за отслабване.

Сена
Листата от сена имат слабителен ефект, който обаче е мек и безболезнен. С помощта на билката се ускорява обработката на храната в червата, като в същото време се намалява смукването на мазнините, което е от съществено значение в процеса на отслабване. Този си ефект сената дължи на антрахиноновите гликозиди, които подпомагат перисталтиката на дебелото черво.

Овчарска торбичка
Билката се отличава с диуретичен ефект, като в същото време подпомага нормализирането на кръвното налягане и сърдечната дейност.

Черен бъз
Цветовете на черния бъз съдържат флавоноиди, които подпомагат циркулацията на кръвта в организма. Това оказва непосредствен ефект върху нервната система, като едновременно с това намалява апетита, предизвикан от безпокойство или напрежение.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button