Бамя

Бамя, наречена още баян, е едногодишно тревисто зеленчуково растение от семейство Слезови, познато  от древността и произхожда от Етиопия и Мала Азия и стеблото му достига височина около 50 см,а някой сортове достигат височина до 2 m.

Свързани статии

Бамята съдържа много слизести вещества (предимно в младата бамя), което я прави полезна при лечението на възпалителни заболявания на стомаха и червата. Бамята намира широко приложение в диетите за отслабване и при заболявания на обмяната на веществата. Включва се и в диетите при заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците и при хипертонична болест.

Тя е твърде бедна по отношение на хранителни съставки. Съдържа минерални вещества (калий, магнезий, фосфор, сяра), както и на микроелементи (мед, цинк, манган, желязо и други). Има и витамини от групата B, витамин C и каротин, но те са в по-малки количества в сравнение с останалите зеленчуци.

Витамин В6 (пироксидин) е хранително вещество, което помага за метаболизма на мазнини, въглехидрати и амино-киселини. Подпомага здравето на вашите лимфни възли и може да допринесе за регулирането на нивата на кръвната захар.

Знaчитeлнo блaгoпpиятcтвa xpaнocмилaнeтo и зa тoвa e мнoгo eфиĸacнa xpaнa пpoтив зaпeĸ. Стимyлиpa oбpaзyвaнeтo нa пoлeзни бaĸтepии в чepвaтa и пoддъpжa oптимaлнo РН в cтoмaxa.

Бамя – Кулинарно приложение

Бамята може да се консумира сурова, маринована или сготвена по различен начин. Много хора предпочитат да я консумират пържена или панирана, тъй като това намалява нейната лепкавост. Намира широко приложение при направата на ястия, вскусна зимнина и туршии.

Съвети

За да се отстранят власинките на бамята, преди готвене се накисва със сол и оцет, след което се изплаква. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската, се сушат. Нанизват на низи и се използват за готвене през зимата.

Семената на бамята може да се използват като заместител на кафето. Тя трябва да се използва не повече от 2-3 дена след обирането й (или 8 дена при съхранение в хладилник в хартиен плик), защото тъканта й е нежна, бързо завяхва, почернява и губи от вкусовите и хранителните си качества.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button