10 съвета за богата реколта от домати

Доматът е обичан зеленчук и вероятно няма зеленчукова градина в България, в която да не присъства. Не винаги обаче стопаните успяват да се радват на здрава и богата реколта. Често тя бива дискредитирана от болести и вредители или от грешки при отглеждането. Ето няколко полезни съвета, които споделят с Вас нашите агрономи:

1. Изборът на сорт

В нашия каталог ще намерите изключително разнообразие от семена за домати. Освен цвета и вкуса при избора е важно да имате предвид и за какво отглеждане се препоръчва конкретния сорт. Ако ще отглеждате доматите в оранжерия, задължително изберете сорт подходящ за този тип условия. Има сортове за колово и безколово отглеждане, както и такива за тераси и балкони. Разнообразието ви гарантира, че ще изберете най-подходящия за вас сорт домати. Професионалните ни семена са подходящи за производители на зеленчуци, а хибридните сортове са устойчиви на болести и вредители.

2. Правилните грижи

Те са от изключително значение. Важно е кога точно ще пресадите разсада на постоянни място, кога и как да поливате, схемата на торене и още много други. Всяко от тях има голямо влияние върху крайния резултат. Затова, когато изберете конкретните соротве, които ще засеете, научете подробно начинът им на отгреждане. Тук на Ваше разположение са нашите агрономи, които могат да ви дадат подробна информация относно агротехниката.

3. Поливането – важно е!

От значение е не само колко често, но и как поливате. Поливането трябва да е кореново или капково. Забравете за дъждуването! То е причина за опадването на цветовете и липсата на завръз. Схемата за поливане на домати е 2 пъти седмично.

4. Проблеми с опрашването

Ако отглеждате доматите в оранжерия най-вероятно е да имате проблем с опрашването им. В този случай ще трябва да вземете нещата в свои ръце. Достатъчно е само леко да разклащате растенията няколко пъти седмично, което ще допринесе за по-добро опрашване. Препоръчително е да правите това сутрин. Допълнително решение може да бъде редовното проветряване на оранжерията.

5. Премахването на листата – нужно ли е?

Тук мненията на градинарите се разделят. Според някои листата са важен орган на растението като стъблото и цветовете и премахването им е вредно. Според други обаче, това е необходимо, за да се предпазят доматите от болести. Препоръчва се да се махат листата обърнати на север или тези, които са засенчени. Така ще осигурите по-добра проветряемост на лехата, особено ако отглеждате доматите в оранжерия. Добре е да се премахват и най-долните листа на растението, защото те често се опират в земята и при поливането се мокрят, загниват и се превръщат в източник на болести. Наложително е обаче махането на пожълтелите и елиста, защото най-често те са източник на гъбични инфекции.

Да колтучим ли доматите

6. Да колтучим ли?

Агрономите препоръчват колтученето. Причината е, че е добре силите на растението да се разпределят върху вече оформените домати. Но ако на основното стъбло няма завръзи на домати, добре е да оставите колтуците.

7. По колко листа да премахваме?

Не е добре да късате наведнъж много листа, защото това може да се отрази зле на растението. В рамките на една седмица не се препоръчва да премахвате по този начин повече от 3 листа от високите растения, и 1-2 за нискорастящите.

8. Пречупването на върха – защо и как?

При формирани 4-5 китки се препоръчва пречупването на върха. Това се налага, защото следващите съцветия няма да могат да дадат реколта навреме и само ще изтощят силите на растението. Пречупването на върховете и премахването на листата трябва да става много внимателно, за да не се нарани растението и стъблото.

9. Не забравайте торенето!

Препоръчва се да подхранвате доматите три пъти през вегетационния период. Първото торене се прави няколко седмици след пресаждането на разсада, а второто и третото в периода на усилен растеж. Нашите агрономи съветват да използвате органични продукти.

10. Мястото

Макар и последно по ред, изборът на място за отглеждане на доматите не е последно по значение. Едно от най-важните условия, на които трябва да обърнете внимание при отглеждането на домати, е слънчевата светлина. За да се развиват добре растенията и да дават богата реколта им трябват най-малко 6 часа слънчева светлина. Ако мястото, където ще отглеждате домати е сенчесто, изберете сортове, които са подходящи за отглеждане на сянка.

Back to top button