Какъв символ е била розата?

Какъв символ е била розата?

В Рим розата красяла всяка арка и била с...

Производство на рози

Производство на рози

Историята на розите е тясно свързана с к...

Витамини C и D за здраво сърце и кожа без бръчки

Витамини C и D за здраво сърце и кожа без бръчки

Ако наближавате или сте прехвърлили ве...

Какаото лекува високо кръвно

Какаото лекува високо кръвно

Доскоро се твърдеше, че чаша чай действа...

Романтични кътчета в света

Романтични кътчета в света

Мъдреците казват, че когато душите са вл...

Най - красивите плажове по света

Най - красивите плажове по света

До лятото остават само няколко месеца ...

Дом

Предимства на пасивните къщи

Предимства на пасивните къщи

Представете си, че живеете в модерна къща, без сту...

Чарът на дървените къщи

Чарът на дървените къщи

В забързания, високотехнологичен и динамичен свят,...

Хлебарките- основна причина за здравословните проблеми при децата...

Хлебарките- основна причина за здравословните проблеми при децата...

Здравословните проблеми при децата са изключително...

Какъв монитор да избера за в къщи?

Какъв монитор да избера за в къщи?

Изборът на подходящ монитор е едно от най – важнит...

Кактуси-видове, родове, изисквания

cactus 09Какви видове кактуси се отглеждат у нас?
Семейството на кактусите е много богато с родове и видове (повече от 120 рода с над 2400 вида). У нас са разпространени ограничен брой видове от род Мамилария, Опунция, Цереус, Зигокактус, Филбкактус и др.

 

Какви са отличителните белези на видовете от род мамилария?
Видовете от род Мамилария са най-често дребни кактуси с различна форма. Покрити са със звездички от четинки или иглици, обагрени различно-бяло, жълтеникаво, светлокафяво и др. Цветчетата са дребни и също са различни по цвят. Кактусите от този род се размножават чрез отделяне на страничните разклонения. Някои от тях са широко разпространени у нас.

 

Какви са отличителните белези на видовете от род Опунция?
Кактусите от род Опунция се отличават с голяма разклоненост на стъблото, което е съставено от големи елипсовидни, плоски или цилиндрични, покрити с бодли член¬чета. Цветовете са единични, различно обагрени, но най-често жълти. От този род има видове, които при нашите условия зимуват на открито.

 

Какви са отличителните белези от видовете от род Цереус?
Видовете от род Цереус имат цилиндрични месести стъбла, които в напреднала въз¬раст вдървеняват. По надлъжните ръбове на стъблата обикновено, има бодли или власинки. Цветовете са големи, фуниевидни, красиви, най-често розови или кремави. Появяват се през лятото.

 

Какви са отличителните белези на видовете от род Епифилум?
В миналото род Епифилум се наричаше Филокактус, но сега това наименование е синоним, въпреки че е по-популярно. Видовете от род Епифилум са с плоски стъбла, понякога назъбени и наподобяващи листа. Отглеждат се хибридите, получени от кръстосването на някои видове на този род, а също и получените от кръстосването на представители от род Цереус (междувидова хибридизация). Хибридите на род Епифилум цъфтят късно през пролетта и през летните месеци обилно и продължително с едри, красиви, ароматични розови, червени или бели цветове. Поставени по бал¬кони и тераси, те са

много ефектни.

 

Какви са отличителните белези на видовете от род Зигокактус?
Видовете от род Зигокактус преди бяха познати под наименованието Епифилум. Най-широко е разпространен, видът лимба (коледниче, коледарче) [Zygocactus (Epiphyllum) truncatus]. Стъблата са съставени от плоски обратно яйцевидни членчета и изглеждат като прищипнати. Цветовете са червени и са разположени на връхчето на всяко стъбло. Цъфти обилно през втората половина на декември.

 

Как се размножават кактусите?
Кактусите се размножават чрез семена, резници, издънки и чрез присаждане. Чрез семена се размножават видовете от род Опунция, Мамилария, Епифилум и др. Семената се засяват в лека песъчлива почва и макар че са доста едри, не се по¬криват, а редовно се оросяват с пулверизатор. Държат се при температура 20—25° С. След като поникнат, растенията се пикират в терини или в сандъчета, а по-късно се засаждат в саксии. Чрез резници се размножават повечето кактуси. За резници се вземат отделно членче или няколко членчета и се поставят в пясък за вкореняване, след което се засаждат в саксии. Чрез издънки се размножават видовете от род Опунция, Мамилария, Зигокактус и др. Чрез присаждане може да се размножават всички кактуси, в резултат на което се получават най-чудновати форми.

 

Какви изисквания имат кактусите и за какво се използват?
Кактусите са крайно невзискателни растения. Те развиват слаба коренова система, поради което1 трябва да се отглеждат в сравнително малки саксии. През лятото в зависимост от вида те се държат на открито или в оранжерии. Тогава се поливат обилно и се оросяват. През зимата се внасят в топли и сухи помещения или в оранжерии, като се поливат съвсем малко. Кактусите се използват за вътрешно озеленяване, а през Летните месеци с тях се правят екзотични кътове в градинките.

blog comments powered by Disqus